40 godina od katastrofalnog zemljotresa

Povodom navršavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. zadesio Crnu Goru, a naročito razorne posljedice ostavio u njenom primorskom dijelu, Opština Bar je pripremila  program obilježavanja ovog događaja, kako bi na taj način odala počast sjećanju na sve ljudske i materijane gubitke, ali i doprinijela efikasnijem upoznavanju i edukaciji šire javnosti o postupanju u vanrednim situacijama.

Program je započeo smotrom na platou ispred sportske dvorane “Topolica”  na kojoj su  uzeli učešće predstavnici operativnih jedinica za reagovanje u vanrednim situacijama – Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Službe zaštite Opštine Bar, Uprave pomorske sigurnosti, Ratne mornarice VCG, CB Bar, Doma zdravlja, Lovstva, Opštinske organizacije Crvenog krsta, kao i organizacija civilnog sektora koje dobrovoljno vrše aktivnosti zaštite i spašavanja (Izviđački odred “24. novembar”, Klub radio-amatera “Bar”, Ronilački klub “Južno more” i Planinarski klub “Rumija”). Poseban akcenat je stavljen na edukaciju najmlađih, pa je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i vaspitno-obrazovnim ustanovama sa područja opštine Bar, u organizovanim grupama smotri prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola kako bi se na očigledan način upoznali sa bezbjednosnim rizicima u vanrednim situacijama i stekli vještine za optimalno reagovanje. Ovo je jedinstvena prilika da se učenici na jednom mjestu bliže upoznaju sa načinom rada ovih organizacija i razumiju njihov značaj za širu zajednicu. Ovo je takođe prilika  da se promovišu vrijednosti humanosti, solidarnosti i zdravih stilova života.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je da je  ovo edukativni kamp gdje dajemo pažnju svim institucijama i organizacijama sistema koje su 1979.godine učestvovali u zbrinjavanju građanstva i dali doprinos sanaciji svih šteta nastalih usljed zemljotresa.Takođe istakao je da nas događaji iz prošlosti opominju da treba preventivno da djelujemo.

U saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama, ovom dogadjaju prisustvuju i učenici osnovnih i srednjih škola, kako bi se upoznali sa svim onim aktivnostima koje ove institucije mogu da pruže u vanrednim situacijama.

„Šaljemo danas jasnu poruku da je omladina, koja je tada 1979. godine odigrala značajnu ulogu u sanaciji od posljedica zemljotresa, važan faktor društva i danas.“- istakao je, između ostalog, Raičević.

U večernjim časovima, u Dvorcu kralja Nikole će biti upriličen Multimedijalni događaj “Bar, aprila 1979”.

U 19:00 izložbu fotografija posvećenih zemljotresu će otvoriti predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, nakon čega će biti održana projekcija dokumentarnog filma, a zatim i tribina “Sjećanja koja opominju”.

Učesnici tribine su Jusuf Kalamperović – tadašnji potpredsjednik IO i komandant Štaba civilne zaštite, dr Ljubo Živković – tadašnji direktor Opšte bolnice Bar, Miloš Šušter – tadašnji potpredsjednik IO SO Bar, prof. dr Srđan Janković sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Moderator je novinar i publicista Željko Milović.

Oba večernja događaja su otvorena za javnost, a ulaz je slobodan.