Baranin uhapšen zbog učešća u ubistvu Roganovića

Baranin za kojeg se osnovano sumnja da je član kriminalne grupe Alana Kožara, uhapšen je prethodnih dana u akciji policije i tužilaštva zbog osnovane sumnje da je učestvovao u ubistvu Novljanina Šćepana Roganovića, saznaje Pobjeda.

Foto: Pobjeda

Istražitelji su identifikovali više osoba koje se sumnjiče da su učestvovale u zločinu 13. februara, kada je Roganović brutalno ubijen na stepeništu Sima Matavulja koje od Kanli kule vodi do glavnog gradskog trga u Herceg Novom.

Među prvim identifikovanim bio je Miloš Đuričković iz Herceg Novog i njemu su lisice stavljene šest dana nakon zločina.

Policija potražuje Novljanina Krsta Vujića kojeg je označila kao organizatora kriminalne grupe i za njim je raspisana međunarodna potjernica, dok je nacionala potraga objavljena za Milijem Bajramovićem zbog sumnje da je bio član grupe. Tim koji radi na ovom slučaju traga i za I. G. zbog sumnje da ima veze sa ubistvom Roganovića. Inspektori su razotkrili uloge i zadatke osoba koje povezuju sa ovim zločinom i prikupljeni su konkretni materijalni dokazi.

U prvim danima istrage policija je naslućivala da počinioce ove brutalne likvidacije treba tražiti u redovima škaljarskog klana i grupa koje blisko sarađuju sa njima jer je Šćepan Roganović bio brat Duška Roganovića koji, prema podacima policije, slovi za člana kavačke kriminalne grupe. Ubijeni Šćepan Roganović nije bio bezbjednosno interesantna osoba i ubijen je iz bezobzirne osvete, saopšteno je početkom marta na konferenciji čelnika tužilaštva i Uprave policije.

Za sada je poznato da je Vujić iz Herceg Novog u 2019. godini formirao kriminalnu grupu koju su činili Bajramović, Miloš Đuričković, I. G, Baranin blizak kriminalnoj grupi Alana Kožara i druge za sada neidentifikovane osobe. Ime Vujića bilo je više puta u medijima i njega crnogorske službe povezuju sa škaljarskim kriminalnim klanom koji blisko sarađuje sa barskom grupom koju nakon smrti Luke Đurovića predvodi Alan Kožar.

Istražitelji imaju saznanja o ulozi svih, pa osnovano sumnjaju da je I. G. pratio žrtvu i obavještavao Bajramovića kriptovanim telefonom o kretanju Roganovića. Takođe, I. G. je, prema rezultatima iz istrage, po nalogu i uputstvima organizatora kriminalne organizacije u januaru 2020. godine preuzeo od za sada nepoznate osobe motocikl „piaggo“ koji je 2018. godini ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu Roganovića. Motocikl je I. G. prevezao do Herceg Novog, gdje ga je u mjestu Zelenika predao Vujiću i Bajramoviću. Policija je Bajramovića označila da je direktni izvršilac ubistva Roganovića.

Nakon egzekucije, Bajramović je, kako pokazuje istraga, pobjegao prema Ulici Bokeške brigade, gdje ga je na motociklu „piaggio“ sačekao Vujić, poslije čega su se udaljili u pravcu mjesta Sasovići, gdje su, kako se sumnja, zapalili motocikl i oružje.

Za Bajramovićem se traga zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo, krivično djelo stavaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a za I. G. zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije.

Šćepan Roganović je treća žrtva u toj porodici u nastavku obračuna dvije kotorske kriminalne grupe. Njegov otac Niko Roganović ubijen je u julu 2017. godine na Savini, a brat od strica Vladimir Roganović ubijen je u decembru 2018. u Beču.

Niko Roganović je stradao samo nekoliko mjeseci nakon što su ispod vozila njegovog sina Duška Roganovića postavili eksploziv. Duško Roganović je preživio atentat, ali su mu ljekari amputirali noge. Nakon tog slučaja Niko Roganović je pokušao nezavisno od istražnih organa da uđe u trag osobama koje su pokušale da mu ubiju sina, ali je likvidiran na kućnom pragu u naselju Dubrava u Herceg Novom.