Barski ljekar niže uspjehe, i želi da se vrati u rodni grad

Da su posvećenost i trud jedini i nepogrješivi „recept“ za uspjeh, najbolje možemo da vidimo na primjeru mladih ljudi, koji svima treba da budu podstrek, nebitno kojom profesijom se bavili.

Tako je vijest o mladom ljekaru iz Bara Marku Stoiljkovu, sa pravom imala veliki odjek u javnosti. Naime, Marko je na nedavno održanom Rino forumu u Beogradu, koji je inače okupio oko 200 ljekara iz različitih krajeva svijeta, dobio priznanje za rad na temu „Epitelijalna skvamozna metaplazija i displazija kod inflamatorne sinonazalne polipoze“.

Kako u razgovoru za portal Kolektiv.me otkriva doktor Stoiljkov, iskustva koja je razmijenio na Forumu su neprocjenjiva.

„Upravo razmjena iskustava sa mladim ljudima punim entuzijazma za hirurgiju nosa i paranazalnih šupljina je najveći uspjeh foruma. Problemi kao i načini na koje rješavaju problematiku iz ove oblasti su veoma interesantni i primjenljivi. Fokus rada je bio na sklonosti promjene benignih polipoidnih izrastaja u nosu i sinusima u maligne, u odnosu na više faktora, od kojih su glavni osjetljivost na aspirin, astma i izloženost teškim metalima“, ističe Stoiljkov za Kolektiv.me.

A otkud baš interesovanje za medicinu?

Dr Stoiljkov je jedan od onih koji je ispunio svoj dječački san – želju iz djetinjstva da se bavi naukom kako bi pomagao ljudima da se izliječe, ostvario je, i to uz sjajne rezultate.

Medicinski fakultet u Nišu je završio kao najmlađi ljekar u svojoj generaciji, što mu je kasnije “otvorilo” vrata za dalja napredovanja u struci.

“Za medicinu sam se odlučio vrlo rano, još u osnovnoj školi, iz čisto moralnih razloga. Mom ocu je spasen život od strane ljekara. Tada sam razvio želju da se bavim profesijom kojom bih mogao da pričinim nekome istu radost koja je tada meni pričinjena. Nakon završenih studija, imao sam želju da radim u svom gradu, Baru. Odlučio sam se za rad u Hitnoj pomoći zbog mogućnosti sticanja iskustva i rješavanja životno-ugrožavajućih stanja”, objašnjava Stoiljkov.

Baranin je imao priliku da boravi i u dalekom Brazilu, i to kroz studentsku razmjenu.

Prije specijalizacije iz otorinolaringologije, koju trenutno obavlja na Vojno medicinskoj akademiji  (VMA) u Beogradu, Stoiljkov je u Brazilu imao priliku da radi na izučavanju plastične hirurgije, što mu je bilo neprocjenjivo iskustvo.

„Boravak u Brazilu mi je pomogao da proširim vidike. Način na koji se ljekari odnose međusobom i pacijentima će mi ostati u najljepšem sjećanju. Nisam imao privilegiju izbora specijalizacije, ali sam na konkursu bio prvi iz oftalmologije i otorinolaringologije. Smatram da je specijalizacija izabrala mene. Orl mi nudi savršen balans između rada u ambulanti i operacione sale. Oboje mi je podjednako važno“.

I dok neprestano stiče nova znanja, kako u regionu tako i u inostrastvu, Stoiljkov planira da se, ukoliko uslovi budu odgovarajući, vrati u svoj rodni grad.

Napominje, pomoći nekome i popraviti mu zdravstveno stanje, neopisiv je osjećaj.

“Posao ljekara nosi veliku odgovornost, ali i privilegiju. Smatram da je velika čast imati priliku da se osobi odagna bol i popravi zdravstveno stanje. To je neopisiv osećaj. Usavršavanje ljekara je cjeloživotno, dakle neprestano, tako da ću nastaviti da se kontinuirano edukujem”, zaključio je Stoiljkov za Kolektiv.me.