Barski pčelari osvojili prestižne nagrade na Novosadskom sajmu

U susret 86. Poljoprivrednom sajmu 14.03.2019 izvršeno je ocjenjivanje meda, proizvoda od meda, kao i pčelarske opreme.

U jakoj konkurenciji od 114 uzoraka meda i proizvoda od meda izlagali su i naši pčelari, Nenad Nikolić i Zoran Radosavović. Izlagači su bili najvećim dijelom iz centralne Srbije, zatim Slovenije, Austrije, Hrvatske, BIH, Makedonije, Bugarske i Crne Gore.

Med sa padina Rumije i Lisinja dobio je maksimalan broj bodova prilikom senzornog ocjenjivanja. Tako su se Nenad i Zoran okitili velikim zlatnim medaljama što je dokaz kvaliteta meda sa naših prostora. Daljim senzornim ocjenjivanjem, kao i fizičko-hemijskim ispitivanjima, utvrđeno je planinski višecvjetni med sa Rumije najbolji u grupi. Tako se Zoran Radosavović okitio diplomom i statuom sa zvanjem šampiona kvaliteta u grupi proizvoda. Priznanje je tim veće jer je komisija za ocjenjivanje sačinjena od najvećih i priznatih stručnjaka regiona sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun i Novi Sad na čijem čelu je prof.dr. Mića Mladenović.

Inače, ovo su ujedno i prve nagrade u novoformiranom pčelarskom udruženju NVU „Apis-Stari Bar“.

Treba napomenuti da je u decembru Nenad Nikolić učestvovao u organoleptičkom ocjenjivanju meda u Brčkom (BIH) i Slavonskom Brodu (Hrvatska) i u oba navrata dobio zlatne medalje. Ovi rezultati svakako treba da budu podstrek pčelarima našeg kraja da još ozbiljnije rade i iskoriste ovakve manifestacije radi ocijenjivanja svog meda.