Bebama rođenim u „Nedjelji štednje“ na poklon po 400 eura

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i glavni izvršni direktori poslovnih banaka potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje „Nedjelja štednje“, koja se, povodom 31. oktobra – Svjetskog dana štednje, sprovodi u Crnoj Gori već šesnaest godina zaredom.

Kampanja pod sloganom „Prvi korak u sigurnu budućnost“ podrazumijeva zajedničku akciju dodjele štednih knjižica djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra 2019. godine u Crnoj Gori. Naime, djeci rođenoj u ovom periodu, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u nekoj od crnogorskih poslovnih banaka, CBCG poklanja po 200 eura, a poslovna banka za koju se roditelji opredijele uz štednu knjižicu poklanja još 200 eura. Na taj način, sva djeca rođena u pomenutom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju, u ukupnom iznosu od 400 eura. Deponovani iznos od ukupno 400 eura oročiće se na godinu dana, a nakon isteka tog perioda, roditelji novac mogu podići ili opet položiti na štednju.

Guverner Žugić se zahvalio predstavnicima banaka što su, i ove godine, učestvovali u kampanji i izrazio očekivanje da će „ova akcija dati doprinos ublažavanju negativnih demografskih trendova u našoj zemlji, te promovisanju značaja štednje i svih njenih implikacija na ekonomski rast i ostvarivanje ekonomske politike“. Guverner je dodao i da se kroz ovu akciju iskazuje visok stepen društvene odgovornosti i CBCG i svih poslovnih banaka u zemlji.

U prethodnih petnaest godina, prvu štednju je, kroz ovu kampanju, dobilo 2.056 novorođenih, za šta je CBCG izdvojila blizu 430.000 eura.