Berbom Stare masline na Mirovici otpočela tradiconalna manifestacija Ex albis olivis u Baru

Berbom Stare masline na Mirovici otpočela tradiconalna manifestacija Ex albis olivis u Baru.

foto: Opština Bar

Maslinari Bara ovom manifestacijom danas su zvanično otpočeli berbu maslina u Baru i Crnoj Gori.

Sedmu po redu promotivno edukativnu maslinarsku manifestaciju otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Stijović je, kako ističu u saopštenju Ministarstva, naglasio važnost rane berbe, ali i poštovanja svih standarda u proizvodnji i stavljanju ulja na tržište. On je pozvao proizvođače da koriste podršku od Ministarstva poljoprivrede, a govorio je i o aktuelnim projektima u maslinarstvu koje sprovodi Ministarstvo, posebno otvaranju objekta “Kuća maslina“, koje će se desiti uskoro, o nabavci opreme za proizvodnju ulja koja će biti smještenja u njoj, kao i o uspostavljanju prvog crnogorskog panela za organoleptičku ocjenu maslinovog ulja.

On je naglasio da je Mirovica posebno mjesto ne samo za Bar, već i za Crnu Goru, a stara maslina spomenik prirode, a ne samo drvo.

“Ovo je mjesto koje nas okuplja, koje nas vraća i koje spaja generacije. Danas smo imali priliku da razgovaramo i sa najstarjim maslinarom, Ademom Šabovićem od 95 godina, kao i sa najmlađima, novim maslinarima koji sada uče i stvaraju svoju ljubav prema prirodi i prema maslinarstvu”, istakao je Stijović.

Stijović je podržao inicijativu izgradnje parkova maslina u svim dvorištima škola gdje je moguće, istakavši da je izgradnja preko 40 parkova maslina u Baru dobar primjer kako se može uraditi u ostalim opštinama.

Predsjednik Udruženja maslinara Ćazim Alković ukazao je da obilan plod stare masline posljednje dvije godine potvruđuje da su agrotehničke mjere koje sprovodi Udruženje maslinara odgovarajuće i da ostalim maslinarima mogu poslužiti kao primjer.

Alković je iskazao zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede i Stijoviću na podršci, ukazujući na to da je Ministarstvo pripremilo rješenje o ovlašćivanju prvog crnogorskog panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja.

“Ovo je za maslinarstvo značajan trenutak, jer će Crna Gora prvi put u istoriji dobiti panel koji će biti sposoban da ocijeni kvalitet maslinovog ulja što je bio preduslov za procjenu kvaliteta ulja od plodova stare masline. Okosnicu panela čine stručni i obučeni kadrovi Društva maslinara Bar, ali i predstavnici Biotehničkog fakulteta i predstavnici drugih maslinarskih organizacija Crne Gore”, rekao je Alković.

Predsjednica Skupštine Opštine Bar Milena Božović istakla je istorijski značaj Stare masline u Baru, pozivajući na vrijednosti suživota i pomirenja koje Stara maslina tradicionalno nosi.

Manifestaciji su osim proizvođača prisustvovali, savjetnica za maslinarstvo Dubravka Radulović, predstavnici opštine Bar, glavni barski imam Muidin Milaimi, predstavnici Savjetodavne službe kao i brojni ljubitelji maslinarstva.

Tokom manifestacije uručena su priznanja za doprinose sanaciji opožarenih područja u Baru.

Ciljevi ove manifestacije su promocija rane berbe, edukacija maslinara i uljara, promocija konzumacije ekstra djevičanskog ulja, edukacija potrošača o kvalitetu i načinu degustacije maslinovog ulja, očuvanje tradicije kao i turistička promocija Starog Bara.