Bomba namijenjena Đuroviću bila velike razorne moći

Da je bomba koja je navodno bila namijenjena Jovanu Đuroviću u nekom trenutku aktivirana dovela bi do smrti ili teških tjelesnih povreda. Ovo je saopšteno na jučerašnjem glavnom pretresu povodom optužbi SDT-a da je sedmočlana grupa planirala ubistvo Đurovića.

“Sa ovom količinom eksploziva da je došlo do aktivacije nastupile bi teške tjelesne ili smrtne posledice”, ocijenio je vještak Nenad Milikić.

On je pojasnio da nedostaje daljinski upravljač i da je nemoguće aktivirati eksplozivnu napravu bez daljinskog koji je sastavni dio. Kako je naveo, bomba se mogla aktivirati i prilikom pritiska ili pada nekog tereta većeg od 2 kilograma na detonatorsku kapislu.

“U donjem dijelu električne detonatorske kapise nalaze se primarno i sekundarno tijelo koje je osjetljivo i ukoliko padne neki teret može doći do aktiviranja. Ukoliko dođe do udara u kapislu može se aktivirati”, rekao je Milikić.

U telefonu čuvao fotografije Đurovićeve kuće i novinarske tekstove

Kod Darka Milića koji je jedan od okrivljenih pronađeni su screenshot-ovi novinarskih tekstova a vezanih za predmetni događaj, kao i fotografije sa lica mjesta. On ističe da su fotografije preuzete iz vajber grupe pa su tako i ostale u telefonu.

“To je grupa gdje ima više od 100 članova. Dodao me jedan drug, kojeg ne bih da imenujem. Ta grupa služi za praćenje saobraćaja i gdje se nalazi policija, pa javljamo jedni drugima“.

Međutim, u telefonu su pronađene i fotografije zgrade u kojoj živi Đurović koji je navodno bio meta, a Milić tvrdi da su fotografije nastale slučajno. Kada je riječ o fotografiji na kojoj se vide tri šištolja, on je potvrdio da su njegovi.

Podsjetimo, eksplozivna naprava je sadržala oko pola kilograma eksploziva, i pronađena je tada na raskrsnici Bulevara 24. novembra i Makedonske ulice kod „Tri kule“ u Baru. Kako je tad saopšteno iz UP, službenici Centra bezbjednosti (CB) Bar su oko 14 sati i 50 minuta obaviješteni da se na kolovoznoj traci na glavnoj barskoj saobraćajnici na bulevaru nalazi crna plastična kesa iz koje vire žice i da se sumnja da je riječ o eksplozivnoj napravi.