Crna Gora od petka na zelenoj listi Evropske unije

Prvi put od jula 2020. godine, kada je Evropska unija zatvorila granice za državljane Crne Gore, naša država naći će se na zelenoj listi EU. Na listu ćemo biti uvršteni od petka 2. jula, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

-Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, naši građani će moći da putuju bez ograničenja, ravnopravno sa stanovnicima zemalja članica EU u kojima je epidemiološka situacija takođe povoljna. Zemlje članice Evropske unije zadržavaju pravo da propišu posebne uslove za ulazak stranih državljana na njihovu teritoriju – navodi se u saopštenju.

Vrijednost kumulativne incidencije u proteklih 14 dana u Crnoj Gori iznosi 38,95 na 100.000 stanovnika, dok je procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku u istom periodu 1.39 odsto.

– Uslovi koje smo morali zadovoljiti za ulazak na zelenu listu su kumulativna incidencija niža od 50 na 100.000 stanovnika i procent pozitivnih testova u obrađenom uzorku niži od 4%. Još jednom zahvaljujemo svim građanima Crne Gore koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli stabilizaciji epidemiološke situacija ali ih još jednom pozivamo da pomognu u očuvanju iste tako što će se u što većem broju vakcinisati i zaštiti od novih sojeva korona virusa – zaključuje se u saopštenju.