Crnogorska dnevnica se u Evropskoj uniji zaradi za 60 minuta

Da je Balkan još daleko od evropskog standarda najbolje svjedoče podaci Eurostata, prema kojima crnogorski radnici spadaju u kategoriju najjeftinije radne snage.

Radnik sa prosječnom platom, koja je u julu iznosila 511 eura, za sat može da zaradi oko tri eura, odnosno nepunih 24 eura dnevno.

Nerijetko, radnici u Crnoj Gori imaju i manja mjesečna primanja, pa samim tim zarađuju i manje od tri eura po radnom satu. Slična situacija je u regionu. U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albanij i Makedoniji satnice su nešto niže nego u Crnoj Gori.

Sa druge strane, prema podacima Eurostata, prosječna stopa kompenzacije zaposlenih u Evropskoj uniji, u pogledu zarada, plata i socijalnih doprinosa koje uplaćuje poslodavac (bruto satnica), kreće se od 44 eura u okolini Brisela i u Luksemburgu, do ispod četiri eura u tri regije u Bugarskoj, prenosi portal Standard.

Prosečna satnica u Sloveniji iznosi 16,1 eura, a u Hrvatskoj 8,6 eura.

Najveća prosječna satnica je Danskoj 38,9 eura i u Belgiji gdje se sat rada plaća 38 eura. Na dnu liste su Bugarska sa 4,7 i Rumunija sa 5,1 euro po satu.

Na sredini ljestvice su Irska sa 28,3, Španija sa 19,4 eura po satu.

Satnice po državama:

Francuska 32,8 eura

Grčka 11,2 eura

Švedska 28,8 eura

Finska 30 eura

Portugal 11 eura

Mađarska 6,9 eura

Slovačka 9,6 eura

Njemačka 31,3 eura

Austrija 29,3 eura

Italija 22,7 eura