Crnogorska policija za 12 godina zaplijenila 27 tona droge

Crnogorska policija za 12 godina zaplijenila je skoro 27 tona različitih droga (kanabisa, heroina, kokaina i sintetičkih droga). To su podaci Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI/TOC) dobijeni od MUP-a Crne Gore, za period od 2010. do 2022. godine.

Подаци за 12 година Podaci za 12 godina (Foto: RTCG)

Prema ovim podacima, najviše droga zaplijenjeno je 2021. godine i to 4,7 tona.

Te godine zaplijenjeno je 1.244,1 kilogram kokaina, tri i po tone kanabisa, potom dva kilograma heroina i 3,1 kilogram sintetičkih droga.

U avgustu 2021. uhapšeni su Budimir i Marina Krstović, u čijem je magacinu u Zeti pronađeno 1,2 miliona kokaina. Tužilaštvo je u decembru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Krstovića, sud je 21. jula ove godine naglasio da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi Krstovići nabavili kokain i izrečena je oslobađajuća presuda.

Nešto preko tri tone droga crnogorska policija je zaplijenila i 2017. godine, onda 2018. godine i 2020. godine.

Prošle godine zaplijenjeno je pola tone kokaina, 1,8 tona kanabisa i po nekoliko kilograma kokaina i sintetičnih droga.

Podsjetimo, pola tone kokaina pronađeno je u januaru 2022. godine u magacinu Volija.

Špediter Đoko Drobnjak bio je jedina osoba uhapšena nakon pronalaska pola tone kokaina u tovaru sa bananama, ali je na jesen prošle godine pušten na slobodu nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak za šverc 500 kilograma kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Najmanje narkotika, svega 200 kilograma zaplijenjeno je 2015. godine.

Tada je na čelu MUP-a bio Raško Konjević, a direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović uhapšen je 18. novembra ove godine zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti ga da je omogućio šverc cigareta.