Delegacija EU primila predstavnike Građanske inicijative

Predstavnice barske Građanske inicijative (GI) Branka Ćalasan, Nikoleta Pavićević i Rialda Kurgaš sastale su se danas u Podgorici sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Na ovom sastanku, predstavnice GI koja se zalaže za pronalaženje druge lokacije za izgradnju vrtića planiranog u dvorištu tri postojeće škole, te rekonstrukciju uništenog školskog dvorišta, predočile su Delegaciji EU probleme sa kojima se građani Bara bore već četiri mjeseca, “a u vezi sa kojima lokalna uprava i nadležna ministarstva odbijaju da reaguju na adekvatan način”.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka, navodi se da se ovi problemi u prvom redu odnose na: oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine, reforme lokalne samouprave, ugrožavanja lične bezbjednosti organizatora, ograničavanja slobode okupljanja, kao i na nekompetentno, neetičko i selektivno izvještavanje javnog servisa.

„Uvidom u fotografije i mnogobrojnu dokumentaciju, predstavnici Delegacije EU imali su priliku da se neposredno upoznaju sa problemom Barana. Da podsjetimo, od 15. oktobra 2018. godine Barani na različite načine protestuju povodom netransparentne, nezakonite i neadekvatne izgradnje zgrade novog državnog vrtića, na parceli koja je decenijama unazad vršila funkciju školslog dvorišta za dvije srednje i jednu muzičku školu, a nalazi se pored zgrade osnovne škole. Građani ističu da žele vrtić koji će biti bezbjedan za njihovu djecu, i u kojem će djeci biti omogućen adekvatan rast i razvoj, što je u ovom projektu sporno. Takođe, zalažu se za očuvanje prijeko potrebnog školskog dvorišta za djecu starijeg uzrasta, kojima je oduzet spoljašnji školski prostor neophodan za socijalizaciju, učenje i adekvatan psihofizički razvoj. Protestuju i zbog sječe 94 zdravih stabala mediteranskog čempresa, koja je izvršena na perfidan način, bez elaborata o zaštiti životne sredine, a za koja u opštinskim dokumentima tvrde da zapravo nikad nisu ni postojala“, piše u zajedničkom saopštenju.

Prema istim navodima, predstavnici Delegacije EU upoznati su i sa prijetnjama upućenim organizatorima protesta, kojima se pokušava izvršiti pritisak. Aktivistkinji Pavićević prijetnje su upućene putem socijalne mreže Facebook, od strane lažnog profila, a ona je slučaj prijavila nadležnim službama bezbjednosti, pa ostaje da se vidi da li će iste reagovati na odgovarajući način.

„Predstavnici su naveli da ne mogu nadomjestiti propuste u nadležnostima institucija, ali će Brisel biti obaviješten o ovom pitanju. Potvrdili su da prate razvoj dešavanja u Baru, a svoje ocjene o Crnoj Gori EU će dati u sklopu godišnjeg izvještaja koji se očekuje na proljeće“, zaključuje se u saopštenju.