Delegacija Nacionalne francuske mornarice na prijemu kod predsjednika

Povodom uplovljavanja minolovca Capricorne Nacionalne francuske mornarice danas je Opštinu Bar posjetila delegacija koju je predvodio kapetan fregate Vincent Magnan, kao i otpravnik poslova Francuske ambasade Laurent Goncalves, asistent vojnog atašea pri Francuskoj ambasadi Yann Maillard, a sastanku su prisustvovali i  predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom i upoznao goste sa karakteristikama grada, njegovim privrednim i turističkim potencijalima istakavši da je siguran da će tokom boravka u Baru biti u prilici da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i da se uvjere u tradicionalno gostoprimstvo naših sugrađana.

„Kao i prethodnih godina, veliko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo pripadnike Francuske ratne mornarice. Opština Bar ima sjajnu saradnju sa Ambasadom Francuske sa kojom svake godine obilježavamo sjećanje na  “Dague” brod čiji se ostaci nalaze u akvatoriju barske Luke. Dague je postao sastavni dio istorije našeg grada, znamo koliko je Francuskoj značajan taj datum i prema tome osjećamo poseban senzibilitet. Vjerujem da će razmjena iskustava i druženje sa pripadnicima Mornarice Vojske Crne Gore biti od obostrane koristi i  da će ovakvi susreti ubuduće biti dio redovnih aktivnosti dviju mornarica“ kazao je Raičević.

Predstavnici Francuske ratne mornarice su izrazili zahvalnost lokalnoj upravi na prijemu i istakli da je cilj misije razvijanja saradnje sa mornaricom, i da je posjeta Baru i Crnoj Gori  za Francusku mornaricu istorijski važna vrlo važna jer pruža priliku da se mornari sjete predaka.

Nakon prijema,predsjednik Raičević je obišao brod i zajedno sa pripadnicima Nacionalne francuske mornarice  prisustvovao polaganju vijenca na spomen obilježje u znak sjecanja na potopljeni francuski razarac Dague.