Demokrate: Smatramo da je opština Bar morala da obezbijedi udžbenike za sve đake

Pored sreće i radosti mališana koji kreću u nove školske avanture, ova  školska godina u barskoj opštini donijela je sa sobom i ne tako ugodnu „avanturu“ za sve roditelje koji svojoj djeci moraju obezbijediti nove  ne baš jeftine komplete udžbenika. Cijena jednog kompleta, zavisno od razreda iznosi od 44 do 116 eura, što za porodicu, naročito onu sa više djece predstavlja itekako veliki izdatak.

Opština Bar potrudila se da bude jedna od najmanje izdašnih opština kada je pomoć u pitanju, za razliku od Budve koja je obezbijedila besplatne komplete za svih 9 razreda, Kotora koji je obezbijedio udžbenike za prvih 5 razreda osnovaca, odnosno Herceg Novog koji je obezbjedio komplete za 4 razreda, pa i od opštine Berane, finansijski dosta slabije, koja je obezbijedila udžbenike za sve osnovce sa njene teritorije. Barska opština obezbijedila je komplete udžbenika samo za đake prvake.

Smatramo da opština koja je finansijski (po riječima njenih rukovodioca) itekako stabilna, sebi nije smjela dozvoliti ovoliki stepen nebrige za one koji su po svim kriterijumima morali biti u njenom fokusu pomoći, odnosno oslobađanja ovog za naše prilike ne malog troška, a sve to uzimajući u obzir teška vremena i ekonomsku situaciju većine naših sugrađana.

Nasuprot tome, barski rukovodioci umjesto pomoći osnovcima i njihovim roditeljima, pomogli su sebi. Oni su prije nekoliko mjeseci svoja „stara“ službena vozila zamijenili za nova, što je Opštinu koštalo 292.000 eura. Primjera radi, samo jedno vozilo, ono koje je namijenjeno predsjedniku Opštine Bar, vrijedi kao ovogodišnji kompleti udžbenika za sve učenike prvog razreda u barskim školama.

„Malo“ je licemjerno što se upravo ovih dana Opština Bar na čelu sa svojim predsjednikom i potpredsjednicima širom barskih osnovnih škola i pred čitavom javnosti predstavlja kao veliki  „dobrotvor“,  dok činjenice kada se komparativno svedu, kako vidimo, pokazuju potpuno drugačiju sliku.

Činjenica je i da su nazadnom politikom aktuelne vlasti đaci dovedeni u potpuno neravnopravan položaj, pa je tako položaj barskog đaka, mnogo lošiji od položaja đaka u drugim djelovima Crne Gore.

Demokrate će se u narednom periodu, prije svega kroz odborničko djelovanje, zalagati za to da barski osnovci ali i njihovi roditelji imaju jednak tretman, odnosno jednako dobre uslove nalik uslovima koje imaju osnovci u drugim crnogorskim gradovima. Insistiraćemo da opština obezbijedi besplatne udžbenike za sve osnovce,  pri čemu ćemo razotkrivati i sprječavati svaki pokušaj propagande kojom se želi nametnuti titula „dobrotvora“ onima koji po svim kriterijumima to ne zaslužuju.