Divlje deponije svakodnevica

Divlje deponije već godinama su problem opštine Bar. Smeća i plastičnih kesa ima na svakom koraku

Radnici Komunalnog preduzeća, i pored angažovanosti na čišćenju, ne mogu da utiču na ekološki nesavjesne građane, koji nikako da shvate da je smeću mjesto u kontejneru, piše Dan.

Izvršni direktor preduzeća Komunalne djelatnosti Stevo Pejović ističe da se ne poštuje odluka o komunalnom uređenju grada.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

“Zaista smo zgroženi ponašanjem pojedinih subjekata koji ne poštuju odluku o komunalnom uređenju grada. Sve naše aktivnosti na podizanju nivoa čistoće grada postaju uzaludne, kada ima ljudi koji za samo nekoliko minuta istovare veliku količinu starih prozora, vrata i čega sve ne pored kontejnera, i to u užem gradskom jezgru, na samo dvadesetak metara od ulazau zgradu. Građani nikako da shvate da javne površine nisu poligon za iživljavanje”, kaže Pejović.

Gotovo da nema dana kada se, s manje ili više odjeka u medijima i na društvenim mrežama, ne pojave fotografije smećem zatrpanih djelova centra grada, naselja na perioferiji, plaža… Kontejneri se pored nekih od stambenih zgrada ne vide od otpada, a u njihovoj blizini su obavezno psi i mačke.

Najviše je napadnut prostor duž magistrale od Čanja do Utjehe i dalje prema Ulcinju. Odgovornost za ovakvo stanje leži na svima – od nadležnih opštinskih službi do mještana koji svojim nemarom doprinose ružnoj slici grada. Najviše posla ima za službenike Komunalne policije. Od njih se očekuje da pravovremeno reaguju i da protiv nesavjesnih građana podnose prijave kako bi uticali na smanjivanje broja onih koji se ne libe da ostave otpad tamo gdje mu nije mjesto.

I na Velikom pijesku je ove godine bilo velikih problema sa odlaganjem smeća.

“Smeće je, mogu reći, problem broj jedan. Posebno zabrinjavaju divlje deponije duž magistrale. A građani su u stvari i dovedeni u situaciju da tu moraju ostavljati otpad, jer nema dovoljno kontejnera. Grad nam je prljav. Da li Komunalno ne čisti redovno ili su moji sugrađani toliko zaboravni i ne vide u kakvoj okolini žive, zaista ne znam. Nažalost, još mnogo je potrebno da uradimo kako bi se popravilo stanje stvari”, kaže Marko Dalić sa Velikog pijeska.