Dnevno jednu osobu ujede životinja, Domu zdravlja javilo se 235 pacijenata

Od početka godine do danas zbog ujeda životinja Domu zdravlja Bar javilo se 235 pacijenata. Najviše ujeda bilo od pasa. Prema zvaničnoj statistici to bi značilo da dnevno jedna osoba na području barske opštine doživi ujed životinje. Pored pasa, mačaka, bilježe se i slučajevi ujeda od divljih konja, piše Primorski portal.

Foto: CdM

“Odsjek za epidemiologiju Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bar sprovodi epidemiološki nadzor i u skladu sa indikacijama sprovodi antirabični tretman lica koja su ozlijeđena od strane životinja”, kaže za Primorski portal načelnica Odsjeka za epidemiologiju Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bar dr Ljiljana Jovićević, specijalista epidemiologije.

Ona ističe da se u slučaju ozlijeđivanja osobe od strane životinja, u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi  obavezna imunizacija za: lica koja je ugrizla, ili na drugi način ozlijedila bijesna, ili na bjesnilo sumnjiva divlja ili domaća životinja, lica koja je ugrizao pas, ili mačka nepoznatog vlasnika, koji se ne mogu držati pod desetodnevnim veterinarskim nadzorom.

Prema riječima dr Jovićević sprovodi se obavezna imunizacija za lica koja je ugrizao pas, ili mačka koji u toku 10 dana od dana ozljede pokažu znake bjesnila, uginu, budu ubijeni ili odlutaju, a bjesnilo životinje se ne može isključiti laboratorijskim pregledom, kao i za lica koja su se mogla zaraziti virusom bjesnila preko sluzokože ili oštećene kože.

“Postekspoziciona imunizacija protiv bjesnila sprovodi se po utvrđivanju indikacija, davanjem pojedinačne doze vakcine protiv bjesnila po šemi; 0, 3, 7, 14, i 28.dana. Pored imunizacije protiv bjesnila, potrebno je u skladu sa vakcinalnim statusom lica ozlijeđenog od strane životinje, sprovesti antitetanusnu zaštitu”, navela je dr Jovićević.

Na pitanje kada je zabilježen posljednji slučaj bjesnila u Crnoj Gori, sagovornica Primorskog portala kaže da po podacima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, posljednji slučaj bjesnila u Crnoj Gori je zabilježen 2012. godine.