Do sada 6.000 eura od kazni za nepoštovanje neradne nedjelje

Primjenu izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima, uveliko su poštovali i crnogorski trgovci. U tržišnoj inspekciji zadovoljni su dosadašnjim rezultatima, a do sada su zabilježili šest slučajeva povrede zakona, za koje su izrekli kazne u iznosu od 6.000 eura.

To su iz tržišne inspekcije kazali za Novu M. Oni koji nijesu poštovali Zakon 20. i 27. oktobra, kao i 3. novembra kažnjeni su odmah na licu mjesta.

– U potpunosti smo zadovoljni da naši trgovci poštuju ovu mjeru zabrane shodno zakonu jer kao što sam navela samo smo imali 6 slučajeva povrede zakona zbog koje povrede su i preuzimane mjere ove inspekcije. Nadam se da će u narednom periodu naši trgovci i još manje biti ovih pojedinačnih slučajeva i da će poštovati ovu odredbu zakona o unutrašnjoj trgovini. Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je 6 hiljada, nije naplaćen zadnji iznos on je u postupku, znači naplaćeno je 5800 hiljada eura do sada – istakli su oni.

Oni su podjetili da su novčane kazne za kršenje zakona kreću se od 1.000 do 10.000 eura za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizička lica od 200 do 500 eura, i za preduzetnike od 300 do 3.000 eura..

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda, kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica. Takođe, može se trgovati na veliko i malo na pijacama, prodavnicama i kioscima u sklopu autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.