Film Svjedoci barskih stoljeća premijerno prikazan u Dvorcu kralja Nikole

Dokumentarni film “Svjedoci barskih stoljeća“, autora arheologa mr Gorana Pajovića, premijerno je prikazan sinoć u sali Dvorca kralja Nikole.

Foto: BARInfo

Interesovanje publike bilo je očekivano veliko, s obzirom da je tema vječna inspiracija – maslina, ovog puta obrađena na sadržajan i sveobuhvatan način, pa su se mnogi podaci i priče o ovom drevnom drvetu i njegovim plodovima, mogli čuti po prvi put.

Kao dio projekta NVU “Manoveki”- “Kvalitet maslinovog ulja između tradicionalnog i modernog pristupa”, koji je podržan od strane Opštine Bar, kroz Program za podršku nevladinim udruženjima za 2022. godinu, ovaj film se bavi aspektom barskih maslina iz raznih hronoloških, društvenih i kontekstualnih aspekata.

“Više sagovornika svjedoči o velikom značaju maslina i njenih proizvoda za barsku prošlost, sadašnjost i kulturu. Imaćete priliku da posmatrate barske masline kroz prizmu lokalne arheologije, etnologije, poljoprivrede i sociologije”, kazala je u uvodnom obraćanju Jelena Srzentić, koja je publiku pozdravila u ime JU Kulturni centar Bar.

Foto: BARInfo

Sagovornici u filmu su dr Marija Markočdr Petra Zdravkovićmr Mladen Zagarčaninmr Ćazim Alkovićmr Dejan DraškovićSenad PetovićGoran BanovićMirsad Rašketić i Željko Milović.

“Pokušao sam da spojim moju prvu ljubav – arheologiju i sve ostalo što radim pored svog poziva. Ideja mi je bila da vas, na neki svoj način, provedem kroz više milenijuma i kroz trajanje, koje je neminovno kada su naše barske masline u pitanju. Jer, sama činjenica da neki organizam može više stotina ili više hiljada godina da živi, mene (kao nekoga ko se bavi prošlošću) zaista fascinira, a eto, nijesam u direktnom dodiru sa maslinom i maslinovim uljem kao što su, ne sumnjam, mnogi od vas ovdje”, kazao je autor filma Goran Pajović.

Foto: BARInfo

Publika je sinoć bila u prilici da pogleda i slike sa motivima maslina, čija je autorka Goranova majka Angelina Pajović, kao i keramičku repliku drevne kamene posude za maslinovo ulje, djelo vajara Ivana Kapičića, a po završetku projekcije filma i da degustira domaće vino, rakiju i specijalitete barskog kraja.