Finansijska istraga protiv Milutinovića, carinika i saradnika

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je finansijsku istragu protiv Petra Milutinovića (35) kao i dvadeset jedne osobe i kompanije koji se dovode u vezu sa švercom cigareta, a u tom poslu je, prema navodima iz optužnog akta, oštećen budžet države za 44 miliona eura.

Istražitelji će provjeriti kompletnu finansijsku dokumentaciju svih optuženih da bi utvrdili porijeklo imovine koja se vodi na njihova imena i na bliske srodnike.

„Krivična istraga protiv M. P. i drugih pokrenuta je 4. avgusta 2018. a finansijska 23. maja 2019. godine protiv 22 osobe i pravnog lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a KZ CG, krijumčarenje čl. 265 KZ CG, zloupotreba službenog položaja čl. 416 KZ CG, primanje mita čl. 423 KZ CG, davanje mita čl. 424 KZ CG i falsifikovanje isprave čl. 412 KZ CG“, piše u polugodišnjem izvještaju Specijalnog državnog tužilaštva.

U toku finansijske istrage biće provjereni svi računi, transakcije u spornom periodu kao i vrijeme sticanja nepokretnosti koje se vode na imena okrivljenih. Ukoliko tim koji provjerava porijeklo imovine dođe do podataka koji ukazuju da neke osobe imaju novčana sredstva ili nekretnine koje prevazilaze njihove zvanične prihode, biće zatraženo blokiranje imovine.

Zbog optužbi za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje, na optužnici su: Petar Milutinović (35), Gojko Leković (66), Radovan Bajković (56), Stefan Vujačić (24), Dragan Šuster, Vojin Leković (34), Ivan Niković (38), Đorđije Đurašković (32), Nikola Masoničić (31), Saša Čelebić (43), Andrija Matanović (37), Marko Ševaljević (42), Dragan Ševaljević (37), Mileta Mićović (28), Elvis Nišić (31), Boško Čelebić (36), Nebojša Čelebić (42), Milutin Šoškić (54), Irena Jovanović (54), Anđelka Dabanović (56), Vesna Kovač (65), Staniša Ivanović (28) i pravno lice Conrad Atlantis ltd iz Delavera koje zastupa ovlašćeno lice Mileta Mićović, srpski državljanin.

Prema sumnjama istražitelja, okrivljeni Milutinović je zajedno sa carinikom Lekovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je od neutvrđenog datuma pa do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta Slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanje fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe.

Milutinović je uhapšen početkom avgusta prošle godine zajedno sa Draganom Šusterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem, zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura. Dvadeset pet dana kasnije, u okviru iste akcije, uhapšeno je još 10 osoba zbog sumnje da su učestvovale u poslu šverca cigareta vrijednom više miliona eura.

Optužnica protiv kriminalne organizacije koju su, prema stavu Tužilaštva, predvodili Milutinović i Leković potvrđena je u drugom navratu.

Kako je Pobjeda ranije pisala, pozivajući se na odluke suda o produženju pritvora, carinski službenik M. Š. je u Specijalnom tužilaštvu priznao da je prihvatio ponudu kolege Gojka Lekovića i za određenu imovinsku korist iz carinske zone Luke Bar propuštao šlepere sa cigaretama bez plaćanja poreza i akciza kojima podliježe ova vrsta robe.

Carinik M. Š. nije jedini koji je u istrazi priznao nezakonite radnje i učvrstio sumnje tužilaštva i policije u ovom slučaju. I okrivljeni N. Č. i B. Č. su pred tužiocem, govoreći o svojim zaduženjima u lancu, razotkrili na koji način je funkcionisao šverc cigareta.

Oni su ustvrdili da su po nalogu Milutinovića u više navrata svojim kamionima izvozili cigarete iz skladišta slobodne carinske zone, odvozeći je do Podgorice. U Podgorici su N. Č. i B. Č. kamione sa robom predavali nepoznatim osobama, koje su je odvozili u njima nepoznate magacine.

I okrivljeni Z. P. je potvrdio sumnje istražitelja da je optuženi Milutinović učestvovao u inkriminisanim radnjama koje mu se stavljaju na teret.