Građanima se skida i više od pola plate za dugove

Zakon omogućava izvršiteljima da građanima koji duguju skidaju dio ličnih primanja. Gostujući u emisiji „Boje jutra“ predstavnik Udruženja banaka istakao je da koliko će primanja biti opterećeno zavisi i od visine plate.

Nedavni slučaj profesorice filozofije, Jasminke Milošević, privukao je pažnju javnosti nakon što je objavila kako zbog plate koja iznosi svega 47 eura, jer joj izvršitelji skidaju novac zbog dugovanja, nekad nema svakodnevne obroke.

Zakon omogućava izvršiteljima da građanima koji duguju skidaju dio ličnih primanja.  Gostujući u emisiji „Boje jutra“  predstavnik Udruženja banaka istakao je da koliko će primanja biti opterećeno zavisi i od visine plate.

„Oni koji su sa većim primanjima može da se ide i do 50%. Negdje ide i do 55% uz saglasnost klijenta, oni koji imaju mala primanja uglavnom ne prelazi trećinu primanja.“

On je dodao da se uzimaju svi parametri, čak i vanredni prihodi sem plate ili penzije. „Ukoliko na primjer, izdajete stan ili se bavite još nekim poslom, sve to možete da dokumentujete i uz saglasnost banke može da se pređe tih 50%.“

Advokat Nikola Samardžić je podsjetio da postoji mogućnost da se sa zaključi sporazum o načinu izmirivanja duga, kako bi se izbjegle situacije da građani zbog dugovanja nemaju novca za osnovne životne potrebe.

Građani mogu podnijeti i prigovore, međutim postoji razlika između izvršnih i  vjerodostojnih isprava.

„Račun za održavanje stambene zgrade ima snagu izvršne isprave. Razlika je u tome što kada se pokrene postupak na osnovu izvršne isprave bilo kakav pravni lijek (prigovor) ne odlaže izvršenje. Izvršitelj je obavezan da po Zakonu sprovodi izvršenje, banke takođe, za razliku od vjerodostojne gdje se čeka odlučivanje suda o prigovoru.“  istakao je Samardžić.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja, Vidak Latković kazao je da u Crnoj Gori radi 30 javnih izvršitelja, te da građani ukoliko su nezadovoljni radom nekog od njih pritužbu mogu podnijeti Komori ili Ministarstvu pravde.

Do kraja septembra ukupan iznos kredita stanovništva je milijardu i 300 miliona  a ukupni krediti banaka su oko tri milijarde. Nenamjenski krediti iznose 678 miliona, a stambeni 348 miliona. Građani su uredni kada je u pitanju otplate kredita kažu iz Udruženja banaka.