Građanska inicijativa: „Ovo je priča o građanima koji vole svoj grad“

Barani su se i jutros okupili ispred dvorišta Gimnazije „Niko Rolović“ kako bi spriječili da kamioni i bager uđu na gradilište. Za razliku od sinoć, kada su uspijeli da spriječe ulazak mehanizacije, danas su intervencijom policije potisnuti sa ulaza u gradilište.

Tom prilikom je privedeno nekoliko osoba među kojima i jedna trudnica koja je, kako je kasnije javljeno, izgubila bebu. Revoltirani građani su se kasnije okupili ispred zgrade Opštine Bar gdje su pištaljkama, aplauzima i skandiranjem „mi smo država“  izrazili svoje nezadovoljstvo.

Iz Uprave policije su saopštili da su njihovi službenici pružili asisteniciju firmi LD Gradnja d.o.o. Nikšić, “shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka. Takođe, iz Uprave policije su saopštili da će nadležni organi utvrditi da li je prilikom intervencije neko od policajaca prekoračio ovlašćenja.

Međutim, iz Građanske inicijative poručuju da ne postoje riječi kojima mogu adekvatno iskazati revolt, tugu i zaprepašćenost koje osjećaju nakon sinoćnje i današnje, kako kažu, demonstracije bespotrebne policijske sile nad mirnim i civilizovanim demonstrantima.

“Građani Bara su sinoć bili ispred gradilišta da pitaju izvođača radova i pripadnike policije zašto i po čijem naređenju se mehanizacija za kopanje temelja na gradilište dovodi noću, van radnog vremena, i zašto se sve to radi dok traje sudski postupak za utvrđivanje (ne)validnosti građevinske dozvole. Odgovor građanima bio je dolazak svih raspoloživih policijskih jedinica, u oklopima, a zatim od njih uvrede, psovke,  pljuvanje i šutiranje. Na sve ovo građani, mahom žene i srednjoškolci, ostali su civilizovani, sjedjeći na trotoaru, uporni sa svojim pitanjima.”

“Ženama su policajci u civilu govorili najodvratnije seksističke uvrede, a pritom je nekolicina pripadnika policije u uniformi bila u vidno alkoholisanom stanju.  Privedeno je petoro ljudi, među njima dvije žene, jedna od njih u drugom stanju. Zašto i čemu sve ovo? Ako je sve legalno na tom gradilištu zašto se ne sačeka odluka Upravnog suda? Zašto se disciplinuju nenaoružane žene i djeca?”

“Ovo je priča o netransparentnosti, lošim projektima, kršenju zakona i pravilnika, ovo je priča o vrtiću koji je loše osmišljen, na katastrofalno lošem mjestu, o djeci kojoj se otima školsko dvorište, o ljudima koji ne mogu da priđu svojim kućama zbog loše i prenatrpane infrastrukture. Ovo je priča o građanima koji vole svoj grad i zbog toga plaćaju svojim zdravljem. Kome i zašto odgovara da je pretvori u priču o nasilju i tragediji? Jedno je sigurno- ovi ljudi koji su sinoć i danas privođeni i maltretirani, i čije je zdravlje nasilno ugroženo su naši heroji, još jedna motivacija da nastavimo da se borimo za svoj život, svoja prava, svoje dvorište”, poručili su iz Građanske inicijative.