Identifikovan ubica Klisića, potraga za još dvije osobe

Policija je identifikovala osobu koja je 1. novembra ispred restorana „Savoja“ u Baru ubila Jovana Klisića iz tog grada i ranila njegovog prijatelja i sugrađanina Velizara Gardaševića.

Kako Pobjeda saznaje, osumnjičeni za ubistvo Klisića i ranjavanje Gardaševića je crnogorski državljanin za kojim policija traga.

Tragovi

Tim istražitelja koji radi na ovom slučaju otkrio je mnoštvo detalja, a ubrzo prikupio i materijalne tragove koji će uskoro imati epilog riješenog slučaja.

Prema saznanjima našeg lista, istražitelji sumnjaju da su u ovom zločinu učestvovale još najmanje dvije osobe, od kojih je još jedna pucala u žrtve.

To je Gardašević kazao inspektorima, koji su pregledom snimaka sa nadzornih kamera utvrdili da su u zločinu učestvovale tri osobe.

Na snimcima se vide lica učesnika ovog zločina, ali za sada osim direktnog izvršioca, policija nije identifikovala njegove pomagače.

Osim ovih značajnih pomaka, istražitelji su u zapaljenom autu koje su ubice ostavile u mjestu Bjeliši pronašli oružje – automatsku pušku i hekler, za koje se sumnja da su koristile ubice.

Ono što je nesumnjivo utvrđeno je da se radi o obračunu kriminalnih klanova, ali se i dalje ispituje da li je Gardašević bio meta.

Neke činjenice ukazuju da jeste. U njegovom pravcu ispaljeno je više hitaca, što istražitelje navodi na sumnju da je on bio prioritet napadačima. Još neki tragovi potvrđuju sumnju operativaca iz bezbjednosnog sektora koji rade na rasvjetljavanju ovog zločina.

Klisić je nedugo nakon ranjavanja podlegao povredama u barskoj bolnici, dok je Gardašević operisan. On je zadobio dvije prostrijelne rane u predjelu stomaka, jedan metak ga je pogodio u grudni koš, a jedan u nogu.

Teško ranjeni Klisić je uspio da pokrene vozilo i, kako pretpostavljaju u barskoj policiji, pokušao da se domogne zdravstvene ustanove. Međutim, zbog težine povreda, izgubio je kontrolu i udario u nekoliko automobila na parkingu. Tom prilikom M. B. koji se nalazio u jednom od vozila zadobio je potres mozga.

U pucnjavi je oštećeno više automobila. Ubice su ispalile deset projektila, a pucano je iz automatske puške i heklera. Nedugo nakon zločina u Baru istražitelji su u mjestu Bjeliši iznad pruge pronašli zapaljeno vozilo „seat“ koje je korišćeno u likvidaciji.

Konekcije

Odmah nakon zločina više od 20 osoba, koje su bliske klanu Alana Kožara i Jovana Đurovića, privedeno je na informativni razgovor. Inspektori sumnjaju da je zločin naručen od osoba iz te kriminalne grupacije. Klisić i Gardašević su, prema operativnim podacima bezbjednosnih službi, bili povezani sa osobama iz klana koji je predvodio sada pokojni Armin Muša Osmanagić i ta grupacija je godinama bila u sukobu sa klanom Luke Đurovića koji je 2013. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Nakon njegove smrti ključni ljudi u toj grupaciji postali su Kožar i njegov brat Jovan Đurović.

Klisić je imao podeblji policijski dosje i privođen je više puta zbog raznih krivičnih djela, a krajem avgusta pušten je na slobodu iz zatvora u Spužu. Prije četiri godine mu je suđeno jer je ispalio projektile u bašti lokala ,,La Eskvina“, nekoliko minuta nakon što je ubijen njegov prijatelj Armin Muša Osmanagić.

On je u sudu ispričao da je to učinio iz straha i da nije imao namjeru nikog da ubije. Kako je tvrdio, bilo ga je strah jer je rivalskom klanu koji je predvodio Luka Đurović postala rutina da ubija. Klisić je, takođe, bio osumnjičen da je krajem jula 2012. sa Šćepanom Bujićem, Markom Gojčevićem, Nikolom Vujanovićem i Nikolom Vujovićem fizički nasrnuo na grupu turista ispred diskoteke u Sutomoru, ali ni tada nije bilo sudskog epiloga napada. Tokom 2014. godine je ranjen u nogu u centru Bara, kada je na njega navodno pucao sugrađanin Velimir Vuksanović, pripadnik grupe pokojnog Luke Đurovića. Obojica su oslobođena optužbi. Podgorički Viši sud je 2016. godine potvrdio presudu kojom je odlučeno da mu država duguje 4.500 eura zbog četvoromjesečnog neosnovanog boravka u pritvoru u vrijeme kada je bio osumnjičen za ranjavanje Sabrije Čikmirovića. On je uhapšen i sredinom 2017. godine, kada su policajci kod njega pronašli 18 metaka.

Gardašević je hapšen u junu prošle godine kada je policija kod njega pronašla pištolj sa okvirom u kojem se nalazilo pet metaka. On je 2014. godine bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prijetnji Baraninu A. P. da će ga povrijediti ukoliko mu ne prepusti zakup jedne plaže u Čanju. On je bio osumnjičen i za krivično djelo iznuda u pokušaju, kada je 2015. godine zajedno sa nekim članovima „zagoričkog klana“ pokušao da od Baranina iznudi 205.000 eura i vozila BMW X5 i „mercedes“. A. R.