Iz Slobodne carinske zone Bar vršili krijumčarenje cigareta

Službenici Uprave policije, zajedno sa Upravom carina, postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, otkrili su kriminalnu organizaciju koja je tokom 2019. izvršila krijumčarenje.

Sumnja se da je krijumčareno 4.454 paketa cigareta čime je pričinjena šteta po Budžet Crne Gore u iznosu o oko 3,8 miliona eura, saopšteno je iz Uprave policije.

„Policija je došla do sumnje da je tokom 2019. formirana kriminalna organizacija koja je djelovala po prethodno utvrđenom planu sa ciljem vršenja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, utaja poreza i doprinosa, falsifikovanje isprave i krijumčarenje, radi pribavljanja finansijske moći za pripadnike ove kriminalne organizacije.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva 18. decembra 2019. slobode su lišena tri lica M.P, V.P. i B.D. dok se za J.M. intenzivno traga. Krivična prijava je podnijeta i protiv jednog pravnog lica“, navodi se u saopštenju.

Prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju da su ova lica izvršila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, utaja poreza i doprinosa, falsifikovanje isprave i krijumčarenje. Protiv njih su podnijete krivične prijave Specijalnom državnom tužilšatvu za navedena djela.

„Sumnja se da je ova kriminalna organizacija djelovala po prethodno utvrđenom planu i jasno utvrđenim ulogama i da su na taj način vršili ilegalne aktivnosti krijumčarenja akciznih roba – cigareta iz Slobodne carinske zone Bar a sve sa ciljem stavljanja u promet cigareta na ilegalno tržište.

Osnovano se sumnja da je navedena kriminalna organizacija vršenjem kriminalnih aktivnosti iz Slobodne zone Bar izvršila krijumčarenje cigareta u količini od 4.454 paketa raznih vrsta cigareta čime je pričinjena šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od oko 3,8 miliona eura“, piše u saopštenju.