Izviđači iz Bara imali simpatično zimovanje: Sedam dana bez mobilnih i tableta

Članovi Izviđačkog odreda „Jadran“ 2019. su započeli zimovanjem i zimskom školom na Zlatiboru, u sklopu odredskog projekta jačanja skautskog pokreta. Na Zlatiboru je boravilo 60 poletarca, pčelica, mlađih izviđača i njihovih starješina iz Bara koji su tokom zimske škole svakog dana imali aktivnosti na snijegu, u bazenu i po jednu izviđačku radionicu .

„Za sedam dana, naši mali izviđači su učili o čvorologiji, signalizaciji, orijentaciji u prostoru, šatorizaciji i drugim izviđačkim vještinama. Neizostavni su bili sankanje , klizanje na ledu, skijanje, grudvanje, a imali smo i fudbalske utakmice na sniježnoj podlozi. Specifičnost ovog zimovanja je što izviđači nisu mogli koristiti mobilne telefone i tablet uređaje preko cijelog dana, već samo u određenom vremenu, a poslije 22 sata svi su mobilne uređaje morali predati starješinama . Ovo se pokazalo veoma dobro jer su se sva djeca aktivnije uključivala u aktivnosti predviđene Zimskom školom“, rekao je nakon povratka sa Zlatibora “Vijestima” starješina odreda Mićo Baltić.

Edukativni dio boravka na Zlatiboru obuhvatio je i obilaske muzeja na otvorenom „Staro selo „u Sirogojnu, područnog odjeljenja OŠ “Savo Jovanović Sirogojno” u Rožanstvu čijih su deset učenika od malih Barana dobili prigodne poklone, te lokalne mljekare u kojoj su se izviđači upoznali sa procesom proizvodnje i prerade mlijeka .

Baltić je kazao da će program za 2019. članovi “Jadrana“ nastaviti odlaskom na “Dane mimoze” u Herceg Novi. Svakog mjeseca će obilaziti po jednu destinaciju u Baru i okolini, a učestvovaće u akcijama Saveza Izviđača Crne Gore .