Još jedna žrtva koronavirusa u Crnoj Gori

Šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović saopštio je da je još jedna osoba preminula u Kliničkom centru od Kovida19, pa je ukupan broj žrtava u Crnoj Gori porastao na šest. Pacijent je bio „39 godište imao je malignu bolest limfnih žlijezda, nekoliko dana je bio na respiratornoj potpori, rekao je Lazović.

Dodao je i da se 21 pacijent trenutno nalazi na bolničkom liječenju, a dva su na respiratoru. Lazović je saopštio da su uspjeli da drže stanje pod kontrolom kad su u pitanju starije osobe.

Novinari su danas imali priliku da prisustvuju konferenciji u Institutu za javno zdravlje.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav ljekara da li su saglasni sa stavom ministra prosvjete Damira Šehovića da škole ne  treba da rade nego  tek od septembra. Begić kaže da je uočeno da djeca uopšte nijesu pošteđena od novog koronavirusa.

„Dakle i djeca obolijevaju, i činjenica je da kod većine djece, koja su registrovana kao oboljeli, količina simptoma je bila vrlo mala, ili su asimptomatski slučajevi, i to je epidemiološki najnezahvalnija činjenica jer su prenosioci. Bojazan postoji da škole mogu biti mjesta inkubacije, pa će odluka o tome da li i kako da rade škole biće donešena u dogovoru sa NKT-om,“ naveo je Begić.

Lazović kaže da je ponosan što je Crna Gora uspjela da zaštiti stariju populaciju.

„Mi nemamo inficiranih u staračkim domovima, i to je vrlo važno,“ istakao je Lazović.

Građani da budu svjesni opasnosti

Begić je istakao da nije došlo do naglog ublažavanja mjera, i da je prvog dana bilo primjećeno povećano kretanje i grupisanje stanovništva, a danas je već situacija bolja, rekao je on.

„Postali smo izgleda svjesni opasnosti. Vi ne možete znati da li je neka osoba sa kojom ste razgovarali na pješačkom inficirana ili nije, kao i što ne možemo znati da li je jučerašnje ponačanje građana donijelo neke opasnosti, dok ne prođe inkubacioni period od 14 dana. To je jedino oružje, ta distanca i toga se treba pridržavati,“ rekao je Begić.