Kampanja promocije Kodeksa novinara: Mediji dužni da štite integritet djece

Institut za medije Crne Gore danas je pokrenuo video kampanju promocije Kodeksa novinara/ki Crne Gore kojom se obraća građanima s ciljem njihovog upoznavanja sa novinarskim, etičkim standardima i u namjeri da ih ohrabri da od novinara i medija zahtijevaju etičniji medijski sadržaj.

“Tokom kampanje koja će trajati naredna dva mjeseca, najširoj javnosti ćemo se obratiti sa sedam video spotova koji promovišu isto toliko načela Kodeksa, od neprikosnovenosti činjenica, zaštite integriteta djece, pretpostavke nevinosti, zaštite prava na privatnost, načela nepristrasnosti…”, saopšteno je iz Instituta za medije.

Kampanja je dio projekta “Respekt- za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”, koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz finansijsku podršku Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva javne uprave Crne Gore

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća Media Terra i kreativni tim na čelu sa rediteljem Danilom Marunovićem koji je i scenarista spotova i izvršni producent. Direktor fotografije je Vlado Vučnini, montažu je radio Nemanja Bečanović, a asistent produkcije je Branka Karadžić.

“Kampanju otvaramo spotom koji se odnosi na zaštitu integriteta djece. Kodeks novinara/ki Crne Gore obavezuje novinare/ke da u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta UN-a sa posebnom pažnjom istražuju informacije koje zadiru u interes djece. Spotom ukazujemo da je, u skladu sa Kodeksom, “nedopustiva svaka medijska zloupotreba djece kojom se izlažu poniženju zbog nekog oblika patnje, kao što su siromaštvo ili neprihvatljivo ponašanje i činjenje odraslih””, zaključuju u Institutu za medije.

Kampanju su medijski podržali CdM-Cafe del Montenegro, RTV Crna Gora, Prva TV, TV Nikšić, TV Budva, RTV Cetinje, Novinska agencija Mina, Radio Berane, portali Fos Media, PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine), portal Roditelji.me.