Kampanja promocije Kodeksa novinara: Mediji moraju provjeravati

Mediji moraju provjeriti. Javnost zaslužuje činjenice, tema je drugog videa kojim se Institut za medije obraća građanima u promociji Kodeksa novinara Crne Gore, s ciljem da ih upoznaju sa novinarskim, etičkim standardima i u namjeri da ih ohrabre da od novinara i medija zahtijevaju etičkniji, medijski sadržaj.

“Činjenice su neprikosnovene i obaveza je novinara da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu, jedno je od osnovnih načela Kodeksa iI baza na kojoj se gradi fer vijest, izvještaj, reportaža, intervju… Kampanja promocije Kodeksa je dio projekta “Respekt- za podizanje etičkih standarda i povjerenja građana u etičke medije”, koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Delegacije EU u Podgorici I Ministarstva javne uprave”, ističu u Institutu za medije.

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća Media Terra i kreativni tim na čelu sa rediteljem i scenaristom Danilom Marunovićem.

Kampanju su medijski podržali CdM-Cafe del Montenegro, RTV Crna Gora, Prva TV, RTV Nikšić, RTV Budva, RTV Cetinje, Novinska agencija Mina, Radio Berane, portali Fos Media, PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine) i portal Roditelji.me.