Kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“: Sankcionisano 534 vozača

Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja u saradnji sa „Nacionalni biroom osiguravača Crne Gore“ i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, sproveo je preventivo – represivnu kampanju „Stop za neregistrovana vozilima“ a koja je trajala od 17. do 24. decembra 2020.godine.

Primarni cilj kampanje „Stop za neregistrovana vozila“ je bio, da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na zakonsku obavezu registracije vozila, kao i na posljedice koje mogu nastati upravljanem neregistrovanim i tehnički neispravnim vozilom, kako po vozača, tako i po ostale učesnike u saobraćaju, te da se broj ovakvih vozila, koja su na prvom mjestu nebezbjedna, smanji na našim putevima, saopšteno je iz Uprave policije.

Tokom realizacije kampanje, službenici saobraćajne policije su kontrolisali 5.221 motorno vozilo.

„Zbog učešća u saobraćaju neregistrovanih vozila, tj.vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, kao i vozila koja nemaju zakonom propisane registarske tablice na vozulu, sankcionisano je  čak  534 vozača dok je iz saobraćaja  isključeno 502 vozila.

Ako se uzme broj uočenih i sankcionisanih prekršaja, u odnosu na broj kontrolisanih vozača i vozila, (što predstavlja više 10%), kao i broj vozila koja učestvuju u saobraćaju, a iz objektivnih razloga nijesu uočeni ili mogli biti kontrolisani, svako da je ovo cifra koja zabrinjava“, saopšteno je.

Preventivne aktivnosti kampanje, su se ogledale kroz dijeljenje 15.000 flajera koje je obezbijedio „Nacionalni biro osiguravača Crne Gore“, sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju, od strane policijskih službenika saobraćajne policije, kojima se željelo vozačima još jednom skrenuti pažnja na važnost upravljanja registrovanim i tehnički ispravnim vozilom i na neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju, i na ovaj način  podigla na još veći nivo.

„Još jednom apelujemo na vozače da zbog lične bezbjednosti i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju ne upravljaju sa neregistrovanim vozilima.

Policijski službenici će i u narednom periodu, u okviru redovnih poslova i zadataka, kako i pojačanim kontrolama učesnika u saobraćaju, nastaviti sa kontrolom vozača u cilju smanjenja kako ovih, tako i ostalih prekršaja koje čine učesnici u saobraćaju“, saopšteno je iz policije.