Knjige u prodaji od petka

Distribucija kompleta udžbenika po crnogorskim knjižarama počela je u petak, 6. avgusta, dok će prodaja, kazali su Dnevnim novinama iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, početi u petak, 14. avgusta.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, kazala je Dnevnim novinama rukovodilac komercijalnog odjeljenja Aleksandra Hajduković, preduzeo je sve kako bi i ove godine udžbenici bili odštampani na vrijeme i spremni za početak školske 2020/21. godine za cjelokupnu školsku populaciju.

“Ovogodišnja distribucija udžbenika prema knjižarama za predstojeću školsku godinu počela je u petak, 6. avgusta, a građani ih mogu očekivati u prodaji od 14. avgusta. Što se tiče pojedinačnih cijena udžbenika Zavoda, kao i cijena udžbeničkih kompleta, one su na prošlogodišnjem nivou. Izuzetak je komplet za osmi razred, jer se od ove godine u sklopu ovog razreda nalazi i radna sveska za Istoriju 8, tako da je i cjena cjelokupnog kompleta promijenjena za iznos tog naslova u odnosu na prošlu godinu. Isti slučaj je i sa cijenom kompleta za IV razred gimnazije, gdje su uvedeni novi naslovi za prirodnu grupu predmeta”, kazala je Hajduković.

Cijene kompleta za osnovnu školu na crnogorskom jeziku su 39,80 za I razred, 47,50 za II, za treći 44,40 eura, za IV 56,30, za V razred 63,70, VI 65,00, VII 94,20, VIII razred 94,20 i 84,90 eura za IX razred.

“U kompletu za VIII razred novi naslovi su Geografija udžbenik, Geografija radna sveska, Istorija radna sveska”, pojasnila je Hajduković.

Za komplet udžbenika za gimnaziju na crnogorskom jeziku ove godine treba izdvojiti, kako je rekla, 105,20 eura, za II razred 88,70, za III 88,20 a za IV 90,20 eura.

Novi naslovi za III razred gimnazije su Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik, Hemija zbirka zadataka, a za IV razred Lingvistika udžbenik, Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik, Hemija zbirka zadataka”, precizirala je Hajduković.

Cijena kompleta za I razred osnovne škole na albanskom jeziku je 50,70 eura, za II razred 58,40, za III razred 55,30, a za IV 66,90.

“Cijena kompleta na albanskom jeziku za V razred je 74,30 eura, za VI 74,40 eura, za VII razred 103,60, za VIII razred 100,30, a za IX razred 94,30 eura. Novi naslovi u kompletima od II do IX razreda su Književnost udžbenik i Književnost radna sveska, u kompletu za VII razred novi naslov je i Istorija radna sveska, a za VIII razred Muzička kultura udžbenik”, rekla je Hajduković.

Cijena kompleta za gimnaziju na albanskom jeziku za I razred je 116,20, za II razred 101,50, za III razred 97,20 a za IV razred 62,60 eura. U kompletima za sva četiri razreda gimnazije na albanskom novi naslovi su, kako je kazala, Fizika udžbenik i Fizika zbirka zadataka.

“Razlika u cijenama kompleta na albanskom i crnogorskom jeziku proizilazi kao rezultat toga što u sklopu kompleta na albanskom postoje dva naslova više Crnogorski jezik kao nematernji (udžbenik i radna sveska)”, pojasnila je Hajduković.

U duhu olakšica kupovine, ističe, Zavod je i ove godine sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama u zemlji potpisao ugovore kojim je omogućena kupovina na rate njihovim članovima, a može se kupovati na rate i preko bankovnih kartica koje to omogućavaju.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihajlović kazala je Dnevnim novinama da iz Vlade i lokalnih samouprava još nijesu odgovorili na njihov zahtjev da se, zbog posljedica epidemije novog korona virusa, besplatni udžbenici obezbijede za sve osnovce u Crnoj Gori.