Kosović: Čemprese u Baru prvo posjekli pa se sada sjetili da ih sade

Jučerašnje sađenje novih čempresa u Baru od strane ministra sporta i mladih Nikole Janovića i direktora Uprave javnih radova, Rešada Nuhodžića nastavak je omalovažavanju naroda od strane aktuelne vlasti i vrijeđanje zdravog razuma u Crnoj Gori, jer oni koji su posjekli čemprese vratili su se na mjesto zločina da ih sade ocijenio je danas Željko Kosović, član Glavnog odbora URE iz Bara.

“Lijepo je što se neko sjetio da od novca građana kupi te čemprese, ali bi još ljepše bilo da je taj neko imao svijesti da pozove one časne i poštene Barane, koji su odbranili taj prostor od totalnog uništenja, da i usade te čemprese”, ukazuje Kosović.

Napominje da naročito “vrijeđa spoznaja da se protiv dijela ljudi koji predstavljaju jedinu svijetlu tačku u zadnjih 30 godina, vodi sramni sudski proces sa samo jednim ciljem a to je da se pošalje jasna poruka mladim ljudima koji su iznijeli najveći dio ove borbe, da će svako iznošenje svog mišljenja i stava koje se kosi sa mišljenjem aktuelne vlasti, biti najoštrije kažnjeno”.

“Dok se ostalim građanima šalje jasna poruka da će biti kažnjeni za neposlušnost. U ovom slučaju je to na način što od novog vrtića u dogledno vrijeme nema ništa. Vrijeđa i to da niko nije pozvan na odgovornost za mučko i protivzakonito uništavanje školskog dvorišta i sječu višedecenijskih čempresa u ranim jutarnjim časovima”, kaže Kosović.

On se nada da je ministar sporta “koji se prihvatio lopate i nezahvalne dužnosti da usadi prvi od starijih i ljepših čempresa iskoristio ovu radnu posjetu gradu pod Rumijom i obišao lokacije koje se mogu besplatno koristiti za razne sportske aktivnosti”.

 “A kao neko ko se podigao u Baru odlično znam da takvih i sličnih, skoro i da nema i da u zadnjih 30 godina nije napravljeno nijedno, a ona koja su bila su skroz uništena ili pretvorena u parking prostore i slično. Iskreno se nadam da je ministar odvojio vrijeme i  posjetio one klubove i pojedince koji na međunarodnoj sceni postižu najznačajnije rezultate i koji na najbolji način predstavljaju našu Crnu Goru. Ako ih je posjetio siguran sam da se informisao u kakvim uslovima rade i na koji način se finansiraju. Ukoliko nije, treba da zna da su uslovi za rad veoma loši jer prostori u kojima treniraju ne zadovoljavaju  minimalne uslove za rad”, ističe Kosović.

Pojašnjava  da finansiranje takmičenja pada na teret roditelja ili  klubova, i to “ako i kada dokuče neke mrvice iz budžeta”.

“Naročito je žalosno i poražavajuće da nastupi najmlađih i najtalentovanijih pojedinaca za reprezentaciju naše zemlje,  moraju biti finansirani do zadnjeg centa od strane samih roditelja, a ukoliko to nisu u mogućnosti, neće imati priliku da budu srećnici koji na velikim smotrama kao predstavnici svoje države izađu jedini neuniformisani u trenerkama svojih klubova ili u svojoj gardarobi. A zamislite, naše komšije koje su znatno „nerazvijenije“ imaju identičnu sportsku opremu sa grbom zemlje koju predstavljaju uz sve druge prateće sportske rekvizite koji i dolikuju jednom velikom takmičenju”, poručuje Kosović.

Član Glavnog odbora URE iz Bara zaključuje da ministar Janović, pored sadnje čempresa ima i prečih obaveza za koje je plaćen od novca građana, a da čemprese po Baru ima ko da sadi.