LEKOVIĆ: VOLUJICA JE PRIMJER DA NJIMA EKOLOŠKA CRNA GORA NIJE NIKADA BILA U SRCU, VEĆ SAMO U DŽEPU

“Ovako izgleda brdo Volujica, barski prirodni lukobran, nakon 20 godina besomučne eksploatacije od strane firme Nimont doo”, kazao je Momčilo Leković, odbornik Demokrata Bar.

“Ova firma vlasništvo je Ljubomira Kočovića, funkcionera DPS-a, drugog sa izborne liste ove partije za lokalne izbore i od 2002. godine eksploatator je kamenoloma krečnjačkog kamena Volujica u Luci Bar.

Kao što se iz priloženog vidi gotovo da smo cijelo brdo prebacili za Maltu.

Od toga se stvara velika prašina, koju vjetar raznosi izvan Luke. Godinama nije bilo kvašenja brojnih deponija drobljenog kamena, one su potpuno izložene vjetru, a drobljenje je na otvorenom prostoru, drobljeni kamen se sa visine od nekoliko metara sa pokretne trake baca na deponiju, i pri tome se oslobađa enormna količina prašine, kao i pri utovaru kamena na brod.

Takođe, građani dobro pamte i popucale zidove usljed miniranja i to u relativnom opasnom lučkom okruženju.

I promjena klime zaleđa Bara potpuno je očekivana, s obzirom da smo prirodnu branu isklesali i u značajnoj mjeri promijenili ono što je priroda stvorila. O niskom i visokom rastinju da ne govorimo, decenije su prošle od poslednje akcije pošumljavanja ovog područja.

Moglo bi se reći da je u potpunosti jedan ekosistem uništen, a to definitivno neće proći bez posledica.

Godinama nije bilo bilo kakve kontrole poslovanja ovog kamenoloma. Bez podataka koliku korist je država Crna Gora imala, ali sa podacima koliku je korist eksploator imao, do sada je izvezeno preko 4,5 miliona tona kamenog agregata za Italiju i Maltu.

Na dan kada proslavljamo 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, ovo je eklatantan primjer koji u stvari pokazuje da njima (DPS-u) sve ove godine ekološka Crna Gora nikada nije bila u srcu, već je bila samo u džepu”, saopštio je Leković.