Ljetnje računanje vremena

Ljetnje računanje vremena u Evropi počeće rano ujutru u nedjelju, 31. marta, pomjeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unaprijed.

U 02.00 časa, u noći izmedu subote i nedjelje, kazaljke na časovnicima treba pomjeriti jedan čas unaprijed, na 03.00 časa.

Prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati premješta na večernje.

Ljetnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru.

Ipak, za dvije godine, sve će se promijeniti…

Evropski parlament izglasao je 26. marta da se od 2021. godine ukine pomjeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje.

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na ljetnjem računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.