Magovčević: Bezbjednosna situacija u Baru stabilna

U drugom nastavku 18. sjednice Skupštine opštine odbornici su upoznati sa informacijom o stanju bezbjednosti u opštini, koju je predstavio načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Magovčević. On je saopštio da je bezbjednosna situacija u Baru stabilna, da su spriječena tri pokušaja ubistva, i da se intenzivno traga za nalogodavcem ubistva Jovana Klisića i pokušaja ubistva Velizara Gardaševića u restoranu Savoja.

“Žila kucavica sistema Uprave policije je kriminalistička policija. Imali smo 480 krivičnih djela. To je u odnosu na prošlogodišnjih 520 slučajeva značajno smanjenje. S nepoznatim izvršiocima bila su 203 krivična djela, 186 ih je naknadno rasvijetljeno, dok je 17 još uvijek nerasvijetljeno. Procenat rasvijetljenosti je 91,6 odsto”, rekao je Magovčević.

Dejan Đurović (DF) naglasio je da od policije očekuje preventivno djelovanje, te da je nedopustivo da se ubistva dešavaju u centru grada, na nekoliko stotina metara od Centra bezbjednosti.

“Ovakvi događaji uznemiravaju, i ja kao građanin ne osjećam sigurnost kada mi dijete izađe u grad, pa ga zovem na svakih sat vremena. Vođe kriminalnih grupa postaju idoli. To je poražavajuće i za policiju i za kompletno društvo. Kriminalci djeluju relaksirano kada je policija u pitanju”, kazao je Đurović, i dodao da se strah uvukao i kod roditelja i kod mladih pa ne izlaze naveče u grad.

Đurović je istakao i da je angažovanje svega dva policajca u Virpazaru nedovoljno, a smatra i da bi u Sutomoru morao biti veći broj policajaca tokom sezone.

Nikica Purlija (DPS) je pohvalila rad policije u Baru, a posebno poboljšanje u sferi bezbjednosti u saobraćaju.

Dragan Tufegdžić (Demokrate) je istakao da je rješavanje teškog ubistva dobar nagovještaj.

“Mladi ljudi ne žele da uče školu, jer je politička elita pokazala da su materijalni parametri mnogo bitniji, i da se do lagodnog života ne može doći časnim radom”, kazao je Tufegdžić.

Vasilije Lalošević (SNP) istakao je da CB Bar jednom godišnje mora da podnese izvještaj Skupštini opštine.

Magovčević: Neće biti zloupotrebe video-nadzora

Lalošević je pozdravio je inicijativu o ugradnji video-nadzora, što će, kako je istakao, olakšati posao policiji.

Odbornike je interesovalo da li može doći do zloupotrebe tog sistema.

“Neće biti zloupotrebe video – nadzora. Korišćenje video- nadzora biće sistemski regulisano, i svaka zloupotreba će se kažnjavati. Biće to video- nadzor gradske uprave i inspekcijskih službi”, istakao je Magovčević, i dodao da će prihvatiti svaki poziv da se građanima obrati sa skupštinske govornice, ako treba i bez prisustva medija, ukoliko mu se neko od odbornika obrati za informaciju.