Marija Vuković: Sve godine muka stale su u medalju

Sportska vijest godine stigla je juče iz Minhena – Marija Vuković, svojevremeno članica barskih atletskih klubova “Mornar” i “Dionis”, ostvarila je najveći uspjeh za crnogorsku atletiku u seniorskoj konkurenciji – srebro na Evropskom prvenstvu.

Foto: BARInfo

Marija je skočila 195 centimetara, koliko i šampionka Ukrajinka Jaroslava Mahučih, ali je imala više pokušaja. Treća je bila Angelina Topić iz Srbije.

Foto: BARInfo

Čestitke lijepoj Cetinjanki uputio je državni vrh, čelnici političkih partija, istaknuti pripadnici javnog života Crne Gore…

“Vjerovala sam i očekivala sam. Rekla sam sebi – ‘Ovo je tvoje i ovo je trenutak’. Sve kockice su se poklopile. Presrećna sam. Sve ove godine muke, sve suze koja sam prolila, svi ružni komentari, mijenjanje gradova, država i trenera – sve je stalo u ovu medalju. Teška je, vjerujte, tonu. Atmosfera je bila nevjerovatna, publika fantastična, uživala sam u svakom trenutku. Još ne znam sanjam li”, rekla je Marija za Sportfem.

Foto: BARInfo

Crnogorska atletska šampionka je nekih desetak godina živjela i radila u Baru, gdje je trenirala i nastupala. Otuda su i Barani emotivno doživjeli najnoviji uspjeh. Marija je kao članica “Mornara” još 2010. godine, skokom od 1,91 m postala Svjetska juniorska prvakinja, u kanadskom Monkatonu. Ona je prvi crnogorski sportista koji je osvojio svjetsku medalju od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine i prvi put je za individualnog sportistu svirana crnogorska nacionalna himna za uspjeh na globalnom nivou. Bila je proglašena i za najboljeg sportistu Bara.

“Od 2009. godine sam bila u Baru, tu završila i dva razreda srednje škole, trenirala na stadionu SRC ‘Topolica’, jer u Crnoj Gori, osim u Baru, nema pravih uslova za treninge i nastupe. U tom periodu sam trenirala sa Dragutinom Topićem, provela lijepe dane u Baru i zaista volim taj grad i uvijek mu se volim vratiti “, govorila je za Sportbar prva zvijezda crnogorske atletike.