Ministarstvo prosvjete: Vjerujemo da će djeca u septembru biti u klupama

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da se obrazovni sistem priprema za redovan početak školske godine, što bi trebalo da čine i roditelji i đaci, ali da je pojava koronavirusa sasvim jasno pokazala da nije ozbiljno davati dugoročne planove i obećanja, jer se situacija može izmijeniti u nekoliko dana, usljed objektivnih okolnosti.

“Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan, i jasno je da ozbiljan obrazovni sistem mora imati scenario podrške za takve nepredviđene situacije, koje jesu moguće u narednim nedjeljama i mjesecima. Upravo zato tokom avgusta će se snimati časovi za prvo tromjesečje, isključivo kao “plan B”, a nikako kao već utvrđena zamjena za redovnu nastavu. Ponovno snimanje video časova za sada ima za cilj da stvori bazu za obrazovni sistem, kako nas eventualno pogoršanje epidemiološke situacije ne bi zateklo nespremne. Ta baza će, ipak, kako smo već rekli, vjerovatnije služiti samo kao podrška obrazovnom sistemu i biti koristan resurs đacima i nastavnicima u redovnoj nastavi”, poručuju u Ministarstvu.

Kako su saopštili, u narednim danima biće u komunikaciji sa Instititom za javno zdravlje, kako bi dobili potvrdu stava.

“Nadamo se i vjerujemo da će propisane mjere uticati na bolji razvoj epidemiološke situacije, te da ćemo dobiti potvrdu i od nadležnih zdravstvenih institucija da djeca, na zadovoljstvo svih nas, u septembru mogu biti u školskim klupama”, istakli su u saopštenju.