Moguće nevrijeme, MUP izdao upozorenje

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova izdao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti, zbog najavljenih vremenskih nepogoda.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, naveo je da se danas popodne, do kraja dana i tokom noći, na području Crne Gore, a naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jak razvoj olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalne kratkotrajne vremenske nepogode – jak olujni vjetar, jaka kiša uz grad i jaka atmosferska pražnjenja.

Kako je saopšteno iz MUP-a poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direkciji za saobraćaj, nacionalnim parkovima, CEDIS-u, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Crnagoraputu, kao i Aerodromima Crne Gore, Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat, te Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za šume.

U pozivu je data detaljna informacija o očekivanoj meteorološkoj situaciji, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj vremenskih neprilika.

“Kako se navodi u obavještenju, kao posljedica dejstva olujno-grmljavinskih oblaka lokalno su mogući olujno-vrtložni efekti koji su praćeni vrlo jakim vjetrovima kratkotrajno i lokalno, a zbog jakog razvoja oblaka potencijalno su mogući kratkotrajno jaka kiša i pljuskovi sa „flash flood“ efektima, naročito u urbanim sredinama i na bujičnim tokovima”, poručuju iz MUP-a.

Kako navode u MUP-u, ti meteorološki uslovi potencijalno mogu imati značajan uticaj na zahvaćeni prostor sa uslovima za lokalno otežano funkcionisanje (potencijalno može doći i do prekida infrastrukturnih sistema, na pomorsko-turističkim aktivnostima u južnim Jadranu i potencijalno mogu ostvariti uticaj na svakodnevne redovne uobičajene aktivnosti).

“Direktorat za vanredne situacije poziva i građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine”, poručuju iz MUP-a.