Najveći račun ima vlasnik 32 miliona €

Pojedini građani imaju milionske svote na računima. Po posljednjim, nedavno javno saopštenim podacima CBCG, koje joj banke mjesečno dostavljaju, na kraju avgusta depozit veći od milion eura imao je 71 građanin.

To je šest manje nego na početku godine Podaci pokazuju da je sada rekorder građanin sa kontom od 32 miliona eura. To je znatno manje nego prije deset mjeseci, kada je rekord bio 50,3 miliona.

POVJERLJIVO

Pobjedi je tada saopšteno da građanin rekorder nije stranac nego domaći. Očigledno je da se za desetak mjeseci njegov račun „istopio“ za 18 miliona. Podaci sa kraja avgusta takođe pokazuju da deset najvećih depozita domaćih i stranaca iznosi ukupno 88,2 miliona.

Centralnoj banci su 62 domaće kompanije, odnosno pravna lica, prijavile da imaju novac na računima u inostranstvu. One su na inostranim računima na kraju prošle godine imale ukupno 12,7 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

„Izvještaj o stanju i prometu na računima u inostranstvu za 2018. su dostavile 62 kompanije. Prema tim izvještajima, na kraju prošle godine stanje na računima u inostranstvu iznosilo je 12,7 miliona eura“, precizirali su iz regulatora.

Iz CBCG su se „ogradili“ da je podatak od 12,7 miliona suma koju su dostavile same kompanije. Za tačnost dostavljenih podataka oni i odgovaraju.

Bez odgovora je ostalo pitanje iz kojih oblasti su ove kompanije.

„Zbog povjerljivosti i zaštite individualnih podataka ove informacije nijesu dostupne“, kazali su iz CBCG.

I dalje je nepoznato koliko građana Crne Gore imaju na računima u inostranstvu, jer po našim zakonima to nijesu dužni nikom da prijavljuju.

„Centralna banka ne raspolaže podacima koliko sredstava crnogorski građani imaju na računima u inostranstvu“, rečeno je Pobjedi u odgovoru na pitanje ima li procjene koliko građana ima račune vani i koliki je ukupni konto.

Iz ovog regulatora podsjećaju da je po Zakonu o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom propisano slobodno obavljanje tekućih i kapitalnih poslova i prenosi imovine iz Crne Gore u inostranstvo i obrnuto.

DOMAĆI RAČUNI

Po posljednjim podacima CBCG, ukupni depoziti iznose 3,51 milijardu eura, od čega domaća’ pravna lica, građani, Vlada, NVO… imaju 2,76 milijardi, a strane firme, građani i NVO 754,5 miliona eura.

Od 3,51 milijarde eura depozita u domaćim finansijskim institucijama na kraju septembra, crnogorski državljani imali su 1,3 milijarde, a stranci 460,26 miliona, lokalna i centralna vlada 252,89 miliona, domaća privreda 1,11 milijardi eura, od čega privatne firme 903,6, a . državne 210 miliona, NVO i druge neprofitne organizacije 57,8 miliona, finansijske institucije 36,1 milion.

Strani državljani na računima u Crnoj Gori drže 460,3 miliona eura, strane firme 283,5 miliona eura, finansijr ski sektor 7,1 milion, a strane NVO 3,57 miliona eura.