Nastavljeno suđenje u slučaju Primorka

Pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici juče je nastavljeno suđenje u slučaju “Primorka”, a drugookrivljeni Nebojša Bošković, osnivač kompanija Krisma motors i Krisma trejd naveo je da je nalaz vještaka ekonomsko finansijske struke urađen smišljeno, po nalogu SDT-a.

Prema optužnici, Bošković, te još nekoliko fizičkih lica i pravno lice NLB Montenegrobanka zloupotrebom ovlašćenja u privredi nanijeli su štetu državnoj kasi u iznosu od 6,6 miliona eura, u kojem je iznosu pribavljena korist NLB Montenegrobanci.

Kako se dodaje, oni su umjesto za oživljavanje proizvodnje preduzeća Primorka iz Bara u vidu izgradnje fabrika maslinovog ulja i drugih fabrika, sredstvima dobijenim uz garanciju Vlade Crne Gore pokrivali kredite kompanija Krisma motors i Krisma trejd.

Ovaj okrivljeni juče je kazao da od 14, 4 miliona eura dobijenih kredita za pokretanje proizvodnje “Primorke”, na račun je “leglo” svega 223.000 eura.

“Novac od kredita je dolazio na račun banke, i odatle je dalje usmjeravan po nalogu Vlade Crne Gore, a bez naših naloga. Nije tačno da su krediti uzeti da bi “Krisma motors” vraćala svoje kredite, jer je prije toga “Krisma motors” kupila “Primorku” oko 60 odsto akcija. Sa bankama smo dogovorili čitav projekat oporavka “Primorke” od 24 miliona eura, ali je dolaskom g-dina Ribnikara, sav biznis projekat zaustavljen i blokirani računi”, naveo je Bošković, dodajući da je ODT u Baru četiri godine istraživalo ovaj slučaj i donijelo odluku da se obustavi krivični postupak jer je rađeno po zakonu.