Nema naplate zastarjelih dugova

Preduzeća koja građanima pružaju usluge od javnog interesa, kao što je snabdijevanje strujom ili vodom, neće moći da uslovljavaju ponovno uključenje na mrežu plaćanjem dugova starijih od dvije godine, predviđeno je izmjenama Zakona o zaštiti potrošača (ZZP) na koji je Evropska komisija nedavno dala zeleno svjetlo, piše Pobjeda.

Tokom javne rasprave o ovom zakonu, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je tražila da se ovaj stav briše nazivajući ga neustavnim i neprihvatljivim, ukazujući da su potrošači dovoljno zaštićeni kroz sudske postupke u kojima se utvrđuje eventualna zastarjelost dugova. U svojoj primjedbi iskazali su bojazan da će se ovakvim zakonskim rješenjem pojedinim potrošačima koji ne plaćaju obaveze omogućiti zloupotreba instituta prigovora zastare, s obzirom na to da ne mogu biti isključeni. Time će EPCG biti onemogućena da naplati svoja potraživanja, a redovne platiše biti dovedene u neravnopravan položaj, smatraju oni.

“Šta su zastarjela potraživanja, ko to utvrđuje, da li je prekinuta zastara, ako je prekinuta ko računa od kad je počeo teći rok zastarjelosti, da li je u međuvremenu bilo priznanja duga posredno ili neposredno i u skladu sa odredbama ZOO? Sve to čini prijedlog ove odredbe nezakonitom i neprimjenjivom “, stoji u primjedbi EPCG-a.

U razgovoru za Pobjedu ekspert na EU projektima za usaglašavanje zakonodavstva Zvezdan Čađenović ukazuje da je cilj tih izmjena da se omogući efikasno sprovođenje ustavnih načela kao što su pravo na prigovor, pristup sudu i djelotvoran pravni lijek, što je posebno važno kod javnih komunalnih usluga kao što su snabdijevanje vodom i strujom. One su na evropskom nivou poznatije kao „usluge od opšteg ekonomskog interesa” koje istovremeno zbog dodijeljenih ekskluzivnih ili specijalnih prava daju naročite prednosti, ali i veće obaveze, pa država uglavnom reguliše cijene, dostupnost usluge, kao i kvalitet i bezbjednost, objašnjava Čađenović koji je bio član radne grupe za izmjenu ZZP-a.

“Pitanje poštovanja prava na prigovor zastare i prestanak nekih nepoštenih praksi prije je stvar vladavine prava u jednoj zemlji, nego zaštite potrošača”, podsjeća Čađenović na stav Regulatorne agencije za energetiku iznijet tokom javne rasprave u vezi ZZP-a.

“Veliki je broj onih koji imaju problem sa dugovima za struju i vodu koji su u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima zastarjeli”, tvrdi pravna savjetnica Centra za zaštitu potrošača Jasna Božović.

Ona ukazuje da se često dešava da ih mnogi od njih nijesu lično napravili, već je riječ o naslijeđenim dugovima od prethodnih vlasnika.

“Kada ovaj zakon stupi na snagu, svi oni koji imaju izmirena dugovanja za posljednje dvije godine, a isključeni su sa mreže zbog duga koji je stariji od dvije godine moći će, u upravnom ili sudskom postupku da traže nastavak isporuke usluge od javnog interesa”, naglašava Božović.

U EPCG kažu da će se, kada potrošač plati račun za struju, ali ne naglasi na koji se period odnosi uplata, prvo zatvarati obaveze po osnovu troškova naplate duga, zatim kamate i na kraju račun za utrošenu električnu energiju po redu, odnosno po roku dospjeća obaveza za naplatu. Na pitanje Pobjede da li imaju obavezu da na računu iskažu na koji se period odnosi prethodni dug, kažu da ne postoji takva zakonska obaveza.

Ipak, prema riječima Čađenovića, ukoliko izmjene zakona budu usvojene u Skupštini, ova praksa će za pružaoce usluga postati obavezujuća.

“Informisanje potrošača je njegovo osnovno pravo. Ako nije potpuno informisan, kako može posegnuti za zaštitom svojih prava u bilo kojoj vrsti postupka? Kako su trgovci u toku javne rasprave inače tvrdili da vode urednu evidenciju po pitanju svih prethodnih potraživanja, ne može se vidjeti ništa sporno u iskazivanju, na računu, prethodno neplaćenih potraživanja, uz izdvajanje onog starijeg od dvije godine, pa tako ni u iskazivanju obračunatih kamata”, zaključuje Čađenović.