Novi Zakon o radu: Poslodavci će moći mnogo lakše da otpuste zaposlene

Novi Zakon o radu, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, predviđa da će poslodavci moći mnogo lakše da otpuste zaposlene, uz postojanje brojnih slučajeva kad se ne mora voditi disciplinski postupak.

To je saopštio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović nakon današnje posjete Nikšiću.

Poslodavci se, kaže Golubović, zalažu da Zakon o radu, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, omogući lakši otkaz ugovora o radu, a ocjenjuje da predloženo rješenje pravi kvalitativan iskorak u tom smjeru, jer predviđa brojne slučajeve kada je to moguće bez vođenja disciplinskog postupka.

Nacrtom zakona o radu koji je utvrdjen još prije tri godine, ali koji još nije dobio podršku Brisela, poslodavcima se izašlo u susret u dijelu koji se odnosi na lakše otpuštanje zaposlenog u slučaju kada postoji sumnja da se bolovanje zloupotrebljava. Nije tajna da mnogi, povlašćeni, posebno u državnim ustanovama, idu na bolovanje i kada treba i kad ne treba. Zbog toga je predviđeno da u roku od tri dana moraju dostaviti potvrdu ljekara, kako bi poslodavac, ako sumnja, mogao odmah da pokrene postupak pred komisijom i ispita da li je baš sve u redu sa bolovanjem.