Obilježen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

U organizaciji Ambasade Francuske u Crnoj Gori, ceremonijom polaganja vijenaca na komemorativnoj ploči koja je podignuta u spomen na nastradale mornare prilikom razaranja francuskog broda „Dague“, obilježen je 11. novembar, Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, gđa Kristin Tudik, potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, g. Vesko Tomanović, kao i predstavnici francuske zajednice u Crnoj Gori.

Ovom prilikom mr Tanja Spičanović je izjavila da je borba za ideale svoje zemlje i žrtvovanje života oduvijek bio čin dostojan poštovanja i divljenja. Tragični događaj razaranja broda „Dague“, ponosa Francuske republike, odjeknuo je širom Evrope i još snažnije povezao Crnu Goru i Francusku republiku, ujedinjujući ih u savezničkim naporima. „Prijateljstvo naših naroda danas je snažan zalog stremljenjima Crne Gore ka zajedničkoj evropskoj budućnosti. Žrtva francuskih mornara ostaje zabilježena kao najveća pomorska tragedija u barskom zalivu i uvijek ćemo joj odavati počast sa posebnom emocijom i poštovanjem“, podsjetila je Spičanović.