Očekuju da Vlada pomogne ŽPCG-u

Izvršni direktor Željezničkog prevoza Nenad Babić očekuje da Vlada na sjutrašnjoj sjednici donese odluku o nekom vidu pomoći ovoj kompaniji, koja je pred mogućim stečajem, jer još uvijek nije uplatila 5,3 miliona eura poreskog duga.

„Od Vlade očekujem neku pomoć. Ne znam koliko će iznositi ta pomoć i sigurno neće biti dovoljna za vraćanje poreskog duga, ali očekujem da će Vlada imati razumijevanje za problem kompanije ŽPCG“, kazao je Babić Pobjedi.

On smatra da će Vlada sjutra najvjerovatnije odlučiti za uplatu određenih novčanih sredstava ovoj željezničkoj kompaniji, a ne za otpis duga.

Prema njegovim riječima, nagovještaj i signal da će Vlada pomoći ovom preduzeću dobio je od Ministarstva saobraćaja.

„Bilo je priče sa Ministarstvom saobraćaja da je moguće da nam se pomogne“, rekao je Babić.

On smatra da u bliskoj budućnosti neće biti uveden stečaj u ŽPCG, ali ne isključuje ni tu opciju.

„Smatram da se stečaj neće desiti sada i u neko skorije vrijeme, ali ne mislim da je on potpuno nemoguć. Ja vjerujem da se sada traži neko drugo rješenje za naše preduzeće, koje ne podrazumijeva stečaj“, istakao je Babić.

On je naveo da su predstavnici ŽPCG i Poreske uprave nedavno obavili razgovore.

„Nema konkretnih pritisaka od PU, ali njeni predstavnici i dalje očekuju da se ozbiljnije pozabavimo problemom poreskog duga“, kazao je Babić.

PU je ranije upozorila ŽPCG da će ukoliko ovo željezničko preduzeće ne plati 5,3 miliona eura poreskog duga, PU blokirati žiro račun ove kompanije. Iz PU je ranije saopšteno da ukoliko ni blokada računa ŽPCG ne da rezultat, iniciraće pokretanje stečaja.

Babić je ranije rekao da kompanija poreski dug ne može izmiriti iz redovnih sopstvenih prihoda. Dug je u prethodne dvije godine porastao za dva miliona eura, a ŽPCG nije aplicirao za reprogram shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja. Država je vlasnik 90,79 odsto akcija ŽPCG -a, dok Eurofond i Trend imaju 2,4 odsto, odnosno 1,5 odsto dionica.