Od 1. juna obavezno čipovanje svih pasa

Obavezna registracija pasa trebalo bi da počne 1. juna, a čipove će do kraja godine finansirati država, dok će vlasnici plaćati dva eura po psu. Do kraja godine, država će finansirati i vakcinaciju pasa protiv bjesnila, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz tog organa na čijem je čelu Vesna Daković, kazali su da će registracijom na teritoriji cijele države biti poboljšana odgovornost držalaca pasa.

Veterinarske ambulante trenutno čipovanje naplaćuju i do 25 eura.

“Identifikacija i registracija će se sprovoditi na cijeloj teritoriji Crne Gore. Time će se stvoriti uslovi za identifikovanje vlasnika pasa u svakom trenutku, utvrđivanje zdravstvenog statusa pasa, čime će se poboljšati odgovornost držalaca, jer, upravo, primarnu odgovornost za životinju ima njen vlasnik”, kazali su iz Uprave.

Identifikaciji podliježu novorođeni i psi koji nisu identifikovani u skladu sa propisima. Novorođeni moraju biti čipovani najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla.

Vlasnici će pse, kako su kazali iz Uprave, moći da čipuju u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti.

Psi koji su ranije označeni propisanim mikročipom, neće biti iznova čipovani, već se podaci o njima samo unose u pasoš životinje i Registar kućnih ljubimaca. Pas može biti ponovo čipovan samo ako je stari čip nemoguće očitati. O načinu realizacije registracije u tom slučaju, Uprava će, kako su kazali, naknadno obavijestiti vlasnike.

Nakon aplikacije mikročipa, psi će biti vakcinisani protiv bjesnila.

U Upravi očekuju da do kraja maja dobiju i prve podatke o broju jediniki u populaciji pasa lutalica. Za te projekte, Ministarstvo poljoprivrede i ruralog razvoja je u avgustu prošle godine dodijelilo 30 hiljada eura više nevladinih organizacija.

Dobijeni podaci će, očekuju nadležni, “znatno doprinijeti unapređenju kontrole populacije pasa lutalica u Crnoj Gori”.