Od marta pasoš jeftiniji do sedam eura

Krajem marta narede godine crnogorski MUP počeće da izdaje nova, najsavremenija dokumenta, kazala je za TVCG direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanka Baković. Baković je dodala da će sva dokumenta, osim lične karte, biti jeftinija.

„Posebno kod pasoša, tu će cijena biti manja od pet to sedam eura. Jedino će cijena lične karte od pet eura ostati ista”, navela je Baković i dodala da će Naknade za obrazac za vozačku i saobraćajnu biti nešto jeftinije.

Ona je pojasnila da cijene administrativnih taksi ostaju iste.

“Taksa za izdavanje pasoša je 25 eura, naknada za obrazac putne isprave je 15 eura, međutim lica do 21 godinu su oslobođena plaćanja takse od 25 eura”, navela je Baković, u Jutarnjem programu TVCG.

Građani, ipak ne moraju da žure po nova dokumenta, jer postojeća važe do isteka, odnosno najakasnije pet godina od stupanja na snagu Zakona o ličnoj karti.

“Nema potrebe da građani brinu o procedurama ili zastojima, mi ćemo, kao i do sada izdavati lična dokumenta, kada dođe vrijeme za zamjenu nastavićemo da izdajemo isprave po istim procedurama”, kazala je Baković.

Ona je navela da Crna Gora prati međunarodne standard u toj oblasti, a naši građani će dobiti dokumenta treće generacije.

Kako navodi, najvažniji razlozi za izdavanje novih dokumenata su bezbjednost i sprječavanje zloupotreba.

„Dobićemo najsavremenija dokumenta, okvirno krajem marta 2020. U skladu sa sigurnosnim protokolima EU, koji su dio digitalne agende“, kazala je Baković.