Od ponedeljka pooštravanje mjera u pet opština

Od ponedjeljka će se u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere i to zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela) i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Kako je saopšteno, u tim opštinama je do pogoršanja epidemiološke situacije i stopa obolijevanja prešla je preko 800 na 100.000 stanovnika. Time, kako navode iz IJZ, ove opštine automatski prelaze u grupu 3 opština u kojima će se od ponedeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere.

“Trenutno nema opština u kojima je stopa obolijevanja preko 1200 na 100.000 stanovnika niti je za očekivati da se neka od opština nađe u toj kategoriji koja bi podarzumjevala i zanranu kretanja u periodu od 22:00 do 05:00 h”, piše u saopštenju.

Očekuju se i nove mjere za Podgoricu

Kumulativna incidencija u Podgorici trenutno je 792,7 na 100.000 stanovnika, te će odluka o eventualnom pooštravanju mjera u Glavnom gradu biti donešena nakon statističke obrade svih uzoraka poslatih u Njemačku.

“Trenutno čekamo rezultate za još 212 uzoraka koji su uzeti u prethodnom 14-o dnevnom periodu. S obzirom da je dio uzoraka uzet iz Podgorice, za očekivati je da će incidencija u Podgorici preći preko 800 na 100.000 stanovnika (pošto je trenutna stopa 792,7)”, navode iz IJZ.