Odobren je projekat kojim će se tehnološki unaprijediti i osavremeniti Stari Bar i pokrenuti manifestacija ,,Noć tvrđava’”

U okviru programa Interreg IPA CBC Hrvatska- Bosna i Hercegovina -Crna Gora odobren je projekat „FORTITUDE“, na kom je Opština Bar partner zajedno sa Opštinama Herceg Novi, Karlovac i Gradom Banja Luka uz vodeće partnerstvo „Tvrđave kulture Šibenik“. Budžet Opštine Bar u okviru ovog projekta je 269.318,34 eura.

foto: moj bar.net

Cilj projekta je ojačati i diverzifikovati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području, kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima. Kroz ovaj projekat Stari Bar će tokom naredne dvije godine dobiti niz novih sadržaja u unutrašnjosti što uključuje nova tehnološka rješenja u Info pultu, opremanje ljetnje scene, kao i uređenje informativnog centra City Point. Zahvaljujući novim tehnološkim rješenjima, posjetioci će moći da u 3D animaciji vide kako je Stari Bar izgledao nekada. Uređenje i opremanje unutrašnjosti tvrđave tako će doprinijeti poboljšanju doživljaja posjetilaca, a unutrašnji prostori istovremeno će zadržati svoju multifunkcionalnost. Projektom je predviđen i niz drugih aktivnosti poput jačanja kapaciteta za upravljanje kulturnim dobrima, edukacija za turističke vodiče, pokretanje međunarodne manifestacije „Noć tvrđava“ u saradnji s partnerima, kao i razvoj novih turističkih ruta obilaska tvrđava.