Održan prvi Festival grožđa u Virpazaru

Juče je prvi put u Virpazaru održan „Festival grožđa“ koji je za cilj imao promociju Crmnice kao turističke i poljoprivredne regije, ali i da označi početak berbe grožđa u ovom kraju.

Berba grožđa je simbolično počela u vinogradu porodice Klisić u Limljanima, a do tamo zvanice su stigle turističkim vozićem „Sutorman“ koji je takođe prvi put prošao ovom trasom, na oduševljenje prisutnih ali i mještana koji su ga dočekivali sa zdravicama.

Posjetioci festivala u Virpazaru su ovog puta na brojnim štandovima imali priliku da se upoznaju sa najkvalitetnijim vinima iz Crmnice, ali i nekim drugim proizvodima koji se prave od grožđa. NVO „Žene Bara velikog srca“ su se potrudile da i ovom prilikom predstave gastronomsku ponudu sa akcentom na specijalitete od grožđa, pa zato i ne čudi što je njihov štand bio među najposjećenijim. Organizator, TO Bar je za sve posjetioce obezbijedio i besplatnu degustaciju nadaleko poznate sorte grožđa „Vranac“, a jedna od atrakcija ovog festivala je bilo i tradicionalno „gaženje grožđa“ na zadovoljstvo svih prisutnih.

Prvi „Festival grožđa“ je otvorio Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma koji je iskazao zadovoljstvo što su Crmnica i Virpazar dobili jednu novu manifestaciju koja na pravi način predstavlja tradiciju ovog podneblja. Direktor TO Bar, Emil Kukalj je u ime organizatora pozdravio sve prisutne i izrazio nadu da će ovaj festival postati tradicija.

Festival je obilježio i bogat kulturno zabavni program koji je otvorio kamerni hor „Antivari Musica“ iz Bara nakon kojih je nastupila takođe poznata barska etno grupa „Zora“. Zvijezda manifestacije je bio popularni pjevač narodne muzike Marinko Rokvić koji je ovom prilikom napravio lijepu atmosferu u Virpazaru.

Na ovom festivalu prisustvovale su brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Opštine Bar, Nacionalnih Parkova Crne Gore, ambasada kao i brojni mediji.

Organizator ove manifestacije je Turistička organizacija Bar pod pokroviteljstvom Opštine Bar, a u saradnji sa MZ Crmnica, udruženjima, vinarima i vinogradarima.