Održana sportsko-ekološka manifestacija “Matirajmo otpad“

U nastavku kampanje “Naš Bar-čist grad!”,koju je Opština Bar pokrenula sa ciljem unapređenja ekološke svijesti,osnaživanja ekološkog aktivizma i razvijanja pravilnog odnosa prema odlaganju otpada, u subotu 9.novembra,u holu Gimnazije “Niko Rolović”, održana je sportsko-ekološka manifestacija pod nazivom “Matirajmo otpad”.

U pitanju je događaj koji objedinjuje šah, kao plemenitu i visokointelektualnu vještinu, sa edukacijom o važnosti očuvanja životne sredine. Ideja za projekat “Matirajmo otpad” inicijalno je ponikla u okviru šahovskog kluba “7.oktobar”, a njenu realizaciju u kontinuitetu podržava Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Nakon Podgorice,Berana i Golubovaca,gdje je tokom prethodne tri godine bio održan ovaj jedinstveni spoj dječijeg šahovskog turnira i edukativnih radionica o ekologiji, grad Bar je otvorio svoja vrata za karavan mladih šahista spremnih da se okušaju u međusobnom nadigravanju,ali i da mudrim potezima matiraju otpad i tako pokažu odgovoran odnos prema životnoj sredini. Manifestaciju je otvorila potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović,a prisutne je pozdravila i predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma,Branka Milašinović.

Takmičenje u šahu okupilo je 70 učesnika iz Bara, Podgorice i Plava, uzrasta do 15 godina,a skupu je,osim mlađanih šahista,prisustvovalo i oko četrdesetak pratilaca, uglavnom profesora, trenera, roditelja, službenika Opštine i Ministarstva,  ali i zainteresovanih građana. Takmičari su bili podijeljeni u četiri 4 starosne grupe,nazvane po svjetskim šahovskim velemajstorima. U grupi najstarijih takmičara,nazvanoj “Boris Spaski”, prvo mjesto osvojio je Đorđe Žižić iz Podgorice, drugo Marjan Šaltić iz Bara,a treće Agron Berishaj iz Podgorice. U grupi “Robert Fišer” prvo mjesto pripalo je Farisu Markišiću iz Plava,dok su drugo i treće osvojili takmičari iz Bara Marin Šaltić i Ivan Kuroptev. U grupi “Anatolij Krapov” dominirali su takmičari iz Bara,pa je tako prvo mjesto osvojila Daria Kuropteva,drugo Vaslije Radulović,a treće Yuri Tereschenko. U  najmlađoj grupi,“Gari Kasparov”,prvo mjesto zauzela je Dafina Dakić iz Podgorice,drugo Konstantin Tereschenko,a treće Andrija Nikolić iz Bara. U najmlađoj grupi “Pčelice” učestvovala su djeca iz školice šaha koju u okviru vrtića “Svetionik” vodi šahovski učitelj Milorad Đonović.

Pored šahovskog turnira,održane su i dvije edukativne prezentacije. Tehnički direktor Regionalne deponije “Možura”,Senad Arabelović, govorio je o uslovima rada i načinima postupanja sa otpadom na ovoj deponiji,zahvaljujući čemu ona ima karakteristike sanitarno-ekološki bezbjedne deponije,  dok je profesorica biologije u Gimnaziji “Slobodan Škerović”,Sanja Ognjanović,održala predavanje na temu “Odvojeno sakupljanje otpada je moja odluka”.

U sklopu ovog događaja upriličena je i posjeta kompaniji “Hemosan”, specijalizovanoj za tretiranje opasnih vrsta otpada, tokom koje je ljubazni domaćin Zoran Nikitović,sa svojim saradnicima, pokazao posjetiocima na koji način se postupa sa elektornskim otpadom i otpadnim uljima, kao i na koji način se vrši priprema otpada prije njegovog slanja na konačnu obradu.

Raznovrstan višečasovni program vodila je talentovana učenica barske Gimnazije,Radmila Škuletić. Planirana aktivnost sadnje palmi u dvorištu škole nije realizovana zbog loših vremenskih uslova,ali možda upravo to bude povod za novi susret i ponovno organizovanje ovog uspješnog i mnogostruko korisnog događaja.