Odšteta za nestanak struje biće do 200 eura

U drugoj polovini ove godine građani će moći da dobiju odštetu kada ostanu bez struje u maksimalnom iznosu do 200 eura, saopštili su predstavnici Regulatorne agencije za energetiku (RAE) na skupštinskom Odboru za ekonomiju, prilikom raspravljanja o izvještaju o radu za prošlu godinu.

Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević je, odgovarajući na pitanje Borisa Mugoše (SD), kazao da je ovaj regulator napravio sve što je bila njegova obaveza.

“Sada smo u procesu takozvanog dovođenja do nultog stanja. Treba podvući crtu i reći: ovo je postojeće stanje, a ovo su poželjni standardi. U drugoj polovini ove godine počinjemo sa primjenom”, rekao je Prelević i dodao da će biti prvi sistem koji će primijeniti pravila za naknadu u slučaju nestanka struje.

Iz RAE su, odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora Predraga Sekulića koja je procedura za odustajanje od napajanja strujom, odnosno skidanja brojila, rekli da je postupak jednostavan.

“Dovoljno je podnijeti zahtjev za odjavljivanje i prethodno izmiriti sve račune”, objasnili su predstavnici RAE, prenosi Pobjeda.

Prelević je kazao da je RAE lani imala za 100.000 eura veće prihode od planiranih, dok su troškovi smanjeni za 250.000 eura. Kako je RAE neprofitna organizacija, višak novca uplaćen je u budžet.