Opština Bar obilježava Dane evropske kulturne baštine

Opština Bar obilježava Dane evropske kulturne baštine

Foto: Opstina Bar

Opština Bar pridružuje se gradovima iz 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi u obilježavanju međunarodne manifestacije Dani evropske kulturne baštine koja će ove godine, u periodu od 23. septembra do 3. oktobra, biti organizovana pod temom „Održiva baština“ (Sustainable Heritage).Istraživanje koraka koji se mogu preduzeti kako bi se zaštitila naša bogata i raznolika kulturna baština u kontekstu klimatskih promjena i degradacije životne sredine, uz fokus na aktivnoj ulozi koju zajednice imaju u procesu izgradnje održive budućnosti i podsticanje većeg uvažavanja prirodnog nasljeđa, očuvanja prirode i biodiverziteta teme su kojima će se baviti učesnici ovim povodom.

U skladu sa predlozima zvanične brošure manifestacije, Opština Bar će organizovati obilazak značajnih kulturno-istorijskih i prirodnih lokaliteta na zaštićenom području Nacionalnog parka Skadarsko jezero, edukativna predavanja stručnjaka iz oblasti arheologije, istorije i zaštite životne sredine kao i čišćenje, prikupljanje i separaciju otpada na lokalitetu Godinje cijelom stazom do plaže Pješačac uz neposrednu komunikaciju sa lokalnim stanovništvom na razvijanju novih ideja o kreiranju održive budućnosti.

Učesnici će, između ostalih, biti učenici završnih razreda barskih osnovnih škola čime se posebno želi naglasiti značaj edukacije i inkluzije djece u aktivnostima ovog tipa kako bi se podstakla njihova radoznalost za bitne teme.

Kao jedan od segmenata obilježavanja Dana evropske kulturne baštine na međunarodnom nivou je i EU Konkurs na temu „Mladi stvaraoci evropske kulturne baštine“, takmičenje za djecu i mlade za podsticanje istraživanja, otkrivanja i izražavanja vlastite baštine.

Prijave na konkurs mogu podnijeti djeca i njihovi mentori iz Crne Gore, a detaljnije informacije o tome mogu se pronaći na linku:https://www.europeanheritagedays.com/Young-European..