Opština Bar obilježava Evropsku nedelju mobilnosti

Opština Bar će se i ove godine pridružiti obilježavanju „Evropske nedelje mobilnosti“ koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra. Ovogodišnja tema manifestacije koja teži da podstakne građane na smanjenje korišćenja automobila i poboljša uslove za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pješaka je „Mobilnost bez zagađenja za sve“, uz slogan „Izaberi! Pokreni se!“.

Obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti u Baru proteći će kroz više aktivnosti. Na autobuskim stajalištima biće postavljeni redovi vožnje sa naznačenim linijama gradskog saobraćaja. Za učesnike osnovnih i srednjih škola otvoren je konkurs pod nazivom „Filmom kroz grad“, gdje će mladi kroz video snimke dati svoje viđenje saobraćaja u gradu. Za pobjednike konkursa, koji će biti proglašeni u utorak 22. septembra, obezbijeđene su nagrade u vidu bicikala.

Na više lokacija u gradu – Građanski biro, JP Kulturni centar, Turistička organizacija Bar, Pošta – distribuiraće se informativni materijal o Evropskoj nedelji mobilnosti, a svi građani koji sačuvaju ove flajere ostvaruju pravo na besplatan obilazak Starog Bara, u nedelju 20. septembra.

U okviru aktivnosti „Dan bez automobila“ tokom vikenda 19. i 20. septembra, ulica Vladimira Rolovića od raskrsnice sa ulicom Jovana Tomaševića do raskrsnice sa ulicom Mila Boškovića biće zatvorena za saobraćaj.

Evropska nedelja mobilnosti obilježava se od 2002. godine u preko 2700 gradova u 49 država širom svijeta, sa ciljem da se stanovnicima širom Evrope i drugih zemalja predstave alternativni i održivi načini kretanja, promoviše smanjenje korišćenja putničkih automobila i pješačenje i biciklizam kao zdravi stilovi života, čime se unapređuje kvalitet životne sredine u urbanim područjima.